3 januari 2013

starve the beast

Rogoff: The Unstarvable beast

Ofwel, hoe krijg je het Amerikaanse overheidstekort omlaag en waarom lukt dat niet volgens Rogoff.

Reagan vond volgens Rogoff terecht dat overheidsuitgaven omlaag moesten en dat je de overheid voor het blok moest zetten (via inkomstenbelastingverlagingen) om dit (uitgavenverlaging) voor elkaar te krijgen.

Het probleem is dat men (de kiezer) steeds meer overheidsdiensten wil consumeren. Dus de overheidsuitgaven gaan omhoog.

Daar moet iets aan gedaan worden via verbetering van de efficiëntie van het ambtenarenapparaat (Rogoff verwoordt de hartenwens van heel wat mensen). De overheid moet daarom niet langer gevrijwaard blijven inclusief onderwijs voor de disruptieve verstoringen van nieuwe technologie. Een groot deel van de ambtenaren moet eruit door hun diensten via internet en allerlie andere middelen aan te bieden. Hetzelfde geldt voor infrastructuur. Dat moet veel meer via particulier initiatief. Tolwegen aanleggen door particulieren kan nu via elektronisch vastleggen van passanten. Heel wat van wat de overheid doet kan via internet.


Ambtenaren vlogen overigens het afgelopen jaar tot twee jaar op de straatkeien, volgens de reagan doctrine (er zat niets anders op dan te bezuinigen op ambtenaren). Dat lukte niet met onderwijs: onderwijzers en professionals kwamen meer aan het werk.
Op zich zijn dit goede trends: de werkgelegenheidsgroei komt niet door alleen McDonaldsbanen


Niet alleen in Nederland een zorg: de voortdurend demografische geforceerde stijging van de zorguitgaven veroorzaakt de voortdurende groei van de overheidsuitgaven en hier is niet veel aan te doen. Wel wat, ook de zorgscetor moet van Rogoff op efficiencyles via meer interenet etc.

bron plaatjes:

1 opmerking:

  1. Het Parool had op 5 januari het verhaal van de Amsterdamse sociale dienst, (dienst werk en inkomen tegenwoordig), die sinds november onder verscherpt toezicht staat. Na 2010 is het budget gehalveerd en toch houdt men door nieuwe werkwijzes steeds meer geld over, terwijl men meer werklozen aan het werk krijgt dan in 2010. Het toezicht werd veroorzaakt omdat de dienst te weinig geld uitgaf (!!!) (84 miljoen in 2011 in plaats van 220 miljoen en in 2012 opnieuw behoorlijk minder vermoedelijk). De nieuwe werkwijze is o.a. dat men eerst werklozen aan het werk probeert te helpen zonder reïntegratiecursussen. Men richt zich nauwelijks meer op de hopeloze gevallen.Ook wordt tegenwoordig over de financiële resultaten gesproken, iets dat voor 2011 belachelijk gevonden werd. etc.

    Dit is een voorbeeld van starve the beast, iets dat overigens Pim Fortuijn (terecht) ook zeer voorstond.

    BeantwoordenVerwijderen