23 januari 2013

Overbought en toch nog omhoog?

Onderstaande twee plaatjes van Bespoke laten zien dat de Amerikaanse beurs overbought is. Bijna 80% staat meer dan 1 sigma boven het vijftig daags gemiddelde. Zelden was het zo hoog, maar bijna zo hoog de nodige keren. Als dat gebeurde was het lang niet altijd goed om te verkopen.
l
Bovenstaand plaatje laat zien hoe je van juli tot ongeveer oktober 2012 in overbought gebied zat. De koersen bleven toch doorstijgen. Er was wel even een pauze in september, iets dat bespoke nu ook ziet gebeuren.
Het plaatje hierboven laat zien hoe veel adviseurs aangeven bullish zijn. 55-60% is de gevarenzone, dan is het meestal tijd om in te pakken met aandelen. Dat otptimisme gaat meestal precies samen met de beurs, als die op het hoogste punt in bijvoorbeeld zes maanden staat, dan is iedereen optimistisch.

http://www.seeitmarket.com/vix-reversal-analysis-a-volatility-study-13193/

Dit plaatje geeft aan wat er met de beurs gebeurde als je in een bullish opgaande trend zat en de plotseling de bodem uit de volatiliteit viel. Dat gebeurde op 31 december voor de vierde keer. In die keren stegen de koersen eerst nog 5 tot 10 weken door en dan kwam er een correctie van ongeveer die opgang nadat de volatiliteit instortte.
Dat patroon zouden we nu ook wel eens kunnen zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten