30 januari 2013

Fight the FED: angsten voor 1994

Peter Schiff stelt de praktijken van Bernanke aan de kaak, zie zerohedge:
http://www.zerohedge.com/news/2013-01-28/bernanke-oprah-ive-been-doping-years
Bernanke bekent in de bijbehorende video voor Winfrey Oprah zijn zonden, zijn dopingpraktijken. Als een ware Printstrong heeft hij kunstmatig de geldgroei opgeklopt en de rente kunstmatig verlaagd. Net als in de wielrennerij was hij niet de enige die dit deed, alle winnende centrale bankiers doen en deden het.
De  video is geestig, maar duurt wel iets te lang vind ik.

Vandaag stuurde Huw van Steenis van Morgan Stanley zijn impressie van Davos. Iedereen klampte hem daar aan en zei dat ze zo bang waren voor een 1994-scenario waarbij de FED zonder goede reden ineens de rente bijzonder fors ging verhogen met een monumentale obligatiekrach als gevolg, nog steeds de ergste nachtmerrie van de obligatiebeleggers.

De 1994-angst:
De FED moet in 2013 veel sneller dan gedacht ingrijpen om het inflatiespook af te wenden, terwijl de meeste mensen niet meer geloven in spoken [maar: op dat moment dat het gebeurt gaat de kredietgroei harder dan verwacht, de economische groei in de VS gaat veel sneller dan nu gedacht].
 De angsten zijn ingegeven door de overtuiging dat centrale banken nu maximaal gedaan hebben aan QE etc, meer zit er niet meer in, anders is er een te grote kans op grote verliezen op hun te laag rentende obligaties.  De FED en andere centrale banken. gaan denken/ zich zorgen maken over de exit van QE [een onmogelijke zaak voor 2016]. Het monetaire experiment is te groot geworden.

De devaluatiewedloop die nu gaande is (Japan koploper, maar in Engeland kunnen ze er ook wat van) zorgt voor nieuwe angsten die aansluiten bij die 1994-angsten. Sommige landen zullen dan te hoge inflatie krijgen of ineens hun valuta extreem moeten verdedigen tegen instorting. Japan krijgt de volle aandacht van Davos, men denkt dat ze nóg meer kunnen doen.
Carney droeg bij aan de angsten: alles is volgens hem toegestaan voor de centrale bank totdat escape velocity is bereikt vanuit de crisis naar echte groei

Van Steenis: duidelijk is dat centrale banken met experimenten doorgaan en de lage rente niet zo gemakkelijk verlaten kan worden als het 1994-scenario aangeeft
[maar het maakt een hele reeks nieuwe angsten los, die misschien niet leiden tot veel hogere rentes, maar wel heel andere steun via QE (weg ermee etc.)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten