17 januari 2013

Hoe de goudkoorts van India in toom te houden

De import van goud is een groot probleem voor de lopende rekening van India: 50 tot 80% van het tekort wordt veroorzaakt door de tot voor kort niet aflatende honger naar goud.
Sinds maart zit er extra belasting op de import van goud en binnenkort gaat dat verder omhoog (en daarom koopt men op het ogenblik koortsachtig door om die belasting voor te zijn). Dit lijkt een succes te zijn, men koopt ineens minder goud.


bron: http://in.reuters.com/article/2013/01/15/india-gold-duty-idINDEE90E0GM20130115
Het was de laatste jaren heel rationeel voor de mensen in India om zich vol te laden met goud, dat was beter dan cash, obligaties of aandelen.

Hierboven de hoeveelheid goud die wordt geïmporteerd. En dit is dan in tonnen, zelfs na de enorme prijsstijging koopt men nog steeds dat het een lieve lust is. Voor festivals als Diwali koopt men zich helemaal suf aan goud, je wil je niet laten kennen dat je geen 30.000 rupees hebt om een goudkorreltje van 10 gram te kopen. De belastingen op goud lijken op die van sigaretten bij ons: het helpt maar een beetje, de mesne blijven verslaafd, maar ondertussen vaart de fiscus er wel bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten