5 januari 2013

het vreemde begin van 2013: de munt van $ 1 triljoen, de FED en andere gedachten

Democraten zaten na de overeenkomst voor het vermijden van het fiscale klif te mopperen dat Obama/Biden een soor Reagonomics aan het uitvoeren waren. De beurzen waren echter wel heel blij en vlogen met een gap omhoog en bogen de dalende kersttrend spectaculair om.
De republikeinen zetten nu maximaal in op obstructie van het schulden plafond, debt ceiling. Maar onverwacht is er een hele discussie op gang gekomen (op o.a. Pragmatic Capitalism en Business Insider en uiteraard krugman) dat Treasury maar eens een platina muntje ter waarde van $1000 miljard moet slaan en dat aanbieden bij de FED en weg is de ellende over het schuldenplafond. Theoretisch zou het mogen, al wordt dit nu ten zeerste bestreden. Dat muntje spreekt tot de verbeelding, ongeveer net zo als de vraag wat je zou doen als hje bij de staatsloterij 30 miljoen wint.
Het is allemaal hypothetisch, Obama kan beter naar Clinton luisteren en bij te veel obstructie in naam van het vaderland en amendment 13b (of was het een ander nummer) eigenhandig het schuldenplafond verhogen.

 Curieus was dat de beurzen omhoog gingen terwijl de dollar sterk was. Dat komt door een minder lieve FED, meer geloof in de VS en minder geloof in de yen waardoor de dollar als enige safe haven overblijft.

De lange rente in de VS brak naar boven uit en de verliezen op lange staatsleningen van de veilige landen waren fors (zo'n 3% kon je toch wel verliezen van de week). Op de onveilige landen maakkte mooie winsten overigens. (Spanje, Italië).

Chartisten zien ineens een stijgende trend voor de beurzen en Morgan Stanley zegt dat de zaken er nu zo aantrekkelijk voor staan dat ze adviseren andelen te kopen en obligaties te verkopen. Mondjesmaat weliswaar, maar toch. Kennelijk willen ze als contraindicator gebruikt worden.
Boven 80% aandelen in de S&P500 is een vaak goed signaal dat de S&P500 overbought is, vooral als het percentage onder 80% daalt (plaatje Bespoke).
ext-align: left;"> Zijn er vuiltjes nu iedereen ervan overtuigd is dat je aandelen moet hebben nu de bond vigilantes vervangen zijn door aandelen vigilantes die er nauw op toezien datde FED voldoende liquiditeiten schept.
In de eerste plaats zijn er zorgen over de winstmarges, de stijging van de omzet, kortom de winsten zullen een boulevard van broken dreams worden in 2013 zo opperen velen.
In de tweede plaats is het komende gesteggel over het spending cliff niet bevorderlijk voor het vertrouwen. Men krijgt nu al een daling van 2% van het beschikbare inkomen over zich heen in de VS, als de overheid dan ook nog eens minder gaat uitgeven dan kan een en ander wel eens tegenvallen. De belastingbetaler was er in december te veel van overtuigd dat het fiscale klif zou worden weggewerkt.
Ten derde is er een groeiend verzet tegen doorgaande QE. Men stopt er wellicht eerder mee dan gedacht en wellicht gaat de FED de rente eerder verhogen dan in 2015 door stijgende inflatie na half 2013 en te veel dalende werkloosheid.

Verder was er na de curieuze studie dat meer chocolade eten de kans op nobelprijzen verhoogt een studie die à la Diederik Stapel wist te melden dat de lengte van de penis meer zegt of het land economisch in problemen gaat komen dan het politieke stelsel.


 
Westling:
This paper explores the link between economic development and penile length between 1960 and 1985. It estimates an augmented Solow model utilizing the Mankiw-Romer-Weil 121 country dataset. The size of male organ is found to have an inverse U-shaped relationship with the level of GDP in 1985. It can alone explain over 15% of the variation in GDP. The GDP maximizing size is around 13.5 centimetres, and a collapse in economic development is identified as the size of male organ exceeds 16 centimetres. Economic growth between 1960 and 1985 is negatively associated with the size of male organ, and it alone explains 20% of the variation in GDP growth. With due reservations it is also found to be more important determinant of GDP growth than country’s political regime type. Controlling for male organ slows convergence and mitigates the negative effect of population growth on economic development slightly. Although all evidence is suggestive at this stage, the `male organ hypothesis’ put forward here is robust to exhaustive set of controls and rests on surprisingly strong correlations.
 
 Heel groot en heel klein is slecht. Er zou een U-vormig verband zijn en gemiddeld zou het beste zijn.
De langste apparten zijn overigens te vinden in de Congo en Ecuador en de kleine ukkies in Oost Azië (Japan, India, Korea etc).
 
o en dan was er nog de Spaanse overheid. Die moest bekennen dat ze hun grote fonds voor sociale uitkeringen ineens het afgelopen jaar vrijwel volledig hadden laten beleggen in Spaanse staatsleningen. Die riskante beleggingsstrategie was een populair onderwerp in de WSJ. Foei Spanje!
 
 
 

Eigenlijk is dit plaatje nog duidelijker dan het standaardplaatje van de onvolprezen lieden van Bespoke.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten