24 januari 2013

Hoe ver kan de FED doorgaan met QE

De FED is de meest winstgevende onderneming in de wereld  Maar dreigen er verliezen door de ongebreidelde QE?

Er beginnen wat verhalen te komen of de FED wel door kan gaan met zo veel QE.
JP Morgan vroeg zich af of er een groot risico is dat de FED verliezen gaat maken op al die roekeloze aankopen tegen een zeer lage rente. Hun eindconclusie is dat bij de huidige omvang van de balans van de FED van $3000 miljard verliezen niet waarschijnlijk zijn.
Als de balansomvang echter fors doorstijgt tot duidelijk boven $ 4000 miljard, dan zijn verliezen wel mogelijk. Dit zouden kleine verliezen zijn in bepaalde scenario’s die volgens JP Morgan weinig invloed hebben op economische groei en inflatieverwachtingen. Dat leidt wel tot reputatieverlies van de FED.

Daardoor beginnen sommige FED- gouverneurs huiverig te worden voor al te veel QE. De FED was de afgelopen jaren de meest winstgevende onderneming in de wereld.  Dat verandert echter als ze de rente moeten gaan verhogen. Vooral als ze een stevige rente (al snel 5% volgens Woody Brock) moeten gaan geven op vrije reserves van banken om al te uitbundige groei van de kredietverlening tegen te gaan zal het flink bergaf gaan met hun winst.
De huidige balans. Men koopt lustig MBS en Treasuries voor $ 85 miljard per maand bij. Als de FED stopt met QE, dan krimpt de balans door aflossingen al tamelijk snel na 2015, zo tekent JP Morgan in. Ik denk dat de markt hier langer een stokje voor gaat steken, misschien mag de FED pas in 2018 serieus werk maken van een kortere balans.
Er is volop speculatie volgens Hatzius o.a. of de FED gaat aangeven hoe/ wanneer men met QE gaat stoppen. Hij denkt bij een werkloosheid van 7,25%/ inflatie 2,5%/ te veel oplopende inflatieverwachtingen
http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21570753-what-happens-when-fed-starts-losing-money-other-side-qe The Economist ziet het met studies van FED economen als bovenstaand plaatje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten