1 januari 2013

De zes lessen van Joshua Brown (the Reformed Broker)

bron:

  1. Soms is er niemand over om te kopen. Hij haalt het voorbeeld van Apple aan waarvan iedereen vond dat het koopwaardig was op $700. Maar iedereen die enthousiast was over Apple zat al tot over zijn nek in aandelen Apple. Ter Veer verbond zo iets aan zijn wijsheid: zelfs het mooiste meisje kan niet meer geven dan ze heeft.
  2. Soms is er niemand meer om te verkopen. Brown dacht aan gevallen engel Research In Motion waarvan de koers in luttele tijd van een keer niks naar bijna twee keer niks ging. Het slechte nieuws was bij iedereen eindelijk genoegzaam bekend. Behavioral Finance aanhangers die geloven in de regel koop long term losers die het op betrekkelijk korte termijn goed hebben gedaan gingen zich volladen. Zelf hanteer ik die regel als aandelen ongeveer 80% gedaald zijn en iedereen spontaan over zijn nek gaat bij een voorstel het te kopen. Ik kan me nog wel herinneren dat het heel goed werkte bij bepaalde onroerend goed aandelen. Alles heeft een prijs om te kopen, zo leerde ik aan mijn (inmiddels schatrijke) toen analist aandelen onroerend goed.
  3. Dingen veranderen snel. Eind 2011 was het standaard niet meer te geloven in financials, homebuilders bij zo’n enorme hoeveelheden foreclosures. Wie had gedacht dat in verloren continent Europa Duitse aandelen met 30% zouden stijgen?  Brown haalt Gundlach aan die op het juiste moment short Apple ging en long aardgas. De wijsheid op dat moment was dat je niet iets dommers kon verzinnen. Maar ja, Gundlach is een grote profeet. Test van tijd tot tijd je sterkste beliefs, misschien is er iets mis mee (vaal al te zien in de koersontwikkeling).
  4. Trends kunnen langer duren dan je denkt tot voorbij alle redelijkheid. Keynes noemde dat dat markten langer de andere kant op kunnen gaan dan handelaren solvent kunnen blijven. Het grote voorbeeld van Brown is de obligatiemarkt. De rente is veel verder gedaald dan vrijwel iedereen voor mogelijk heeft gehouden. Maar kijk eens naar Japan: daar wacht men al twintig jaar op een hogere rente. Zelfs al kun je beredeneren dat de huidige rentestand waanzin is, te laag (reële rentes horen niet negatief te zijn en de inflatie kan haast niet van betekenis lager worden (en zo ja: bij deflatie hoort meestal een hoge rente)) het kan nog een hele tijd duren voor je gebed voor een hogere rente verhoord wordt.
  5. Onzekerheid is een koopsignaal, geen verkoopsignaal. Juist voorzichtig zijn omdat er zo veel onzekerheid is loonde meestal niet. Dat zit in de prijs. Als de markt veel onzekerheid ziet, dan moet je om bearish te zijn nog veel meer onzekerheden zien (hetgeen de laatste jaren overigens niet zo moeilijk was). Brown noemt Griekenland waar na de eerste afstempeling de staatsleningen meer dan 100% opliepen, zo ongeveer de beste belegging die je toen kon doen: iedereen wist dat de onzekerheden over Griekenland schier onbegrensd waren. Ergo in de prijs (maar de koersen van Griekse leningen kunnen nog steeds naar ongeveer 0).
  6. De asteroïde mist gewoonlijk de aarde. Het staartrisico wordt overdreven. Men maakt zich te druk over het einde van de wereld door het fiscale klif, de harde landing van China en het einde van Europa. Beklim de wall of worry.
En wat had men voor commentaar? Waar is don’t fight the FED? Alleen als de FED je beschermt kun je de wall of worry beklimmen, anders moet je plan B inschakelen.

Men waarschuwde dat Reinhart Rogoff / Hussman het vorig jaar verkeerd hadden maar dat hun theorieën goed gestaafd zijn met feiten en dus alsnog horen op te treden: in het Nieuwe Normaal moet je geen risico’s nemen (ik zou zeggen: geen onbekende risico’s, ofwel onzekerheden die je niet ziet).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten