22 april 2010

IMF, Moody's en Reinhart Rogoff stortten Griekenland verder de afgrond in


Het IMF begint positiever te worden over de wereldeconomie, maar uitte veel zorgen over de crisis van de overheidsschulden. Moody's gooide de rating van Griekenland naar beneden. De paniek sloeg vandaag goed toe voor de PIGS. Rentes vlogen omhoog en de beurzen omlaag van die landen.

Deutsche Bank kwam vandaag langs bij ons ter voorbereiding van hun avondconferentie om eens goed uit te huilen over de overheidschuldencrisis. Thomas Maijer, hun uitstekende macro econoom, had van te voren overal klanten ontmoet die vol sympathie met hem mee hadden gehuild. Hij vond het bijzonder interessant en leerzaam om ineens van ons een ander geluid te horen: het komt vermoedelijk goed, omdat de wereldeconomie verder herstelt. Duitsland c.s. wordt geleidelijk in een jarenlang steunproject getrokken wat handenvol geld kost. Het is net iets als de Amsterdamse metro: als je er stapje voor stapje veel geld in pompt, dan vind je het te duur om te stoppen.

Maijer haalde Carmen Reinhart aan (deze dame (zie foto) is met Rogof de nieuwe Roubini die de wereld zo vol pessimisme aan het storten is dat de neergang een self fulfilling prophecy wordt): "Sinds de onafhankelijkheid in 1830 is Griekenland ongeveer de helft van de tijd in default geweest. Pas na mid jaren 1960 was het voorbij. Als je Griekenland ergens buiten Europa moest positioneren dan zou je het midden in Latijns Amerika stopen en zou het uitlopen op een default à la Argebtinië [PV: vanwege het peronistische beleid dat Griekenland voerde]. Maar Griekenland is deel van Europa. De EU ziet zich bedreigd door de Griekse crisis en gaat daarom al het mogelijke doen. Het meest waarschijnlijke scenario is niet een plotselinge groot default, maar een geleidelijk default."

Andere brokers denken dat Griekenland eerst de bestaande leningen langer wil laten lopen dan nu het geval is. Daar zouden de debiteuren misschien vrijwillig voor kiezen.
De markt heeft nu inde prijzen van Griekse obligaties een default ingeprijsd. Men ziet bodems van 60% van de nominale waarde. Die koers begint te onstaan voor veel steeds meer leningen, onafhankelijk van looptijd en couponrente.

Mijn mening: het is veel te duur om Griekenland te laten defaulten. Alleen al de verliezen op Griekse leningen zijn enorm en brengen de Europese banken onmiddellijk op de knieën (ze moeten overigens nog $ 250 miljard aan verliezen afschrijven volgens het IMF gisteren, nog los van verliezen op leningen aan PIGS). Uiteraard valt Portugal binnen enkele weken na Griekenland. Spanje en Italië zullen ook solidair zijn en Frankrijk zal uiteindelijk ook mee mogen failleren.
D.w.z. we hebben hier weer het verhaal van too big to fail, iets dat in de Kredietcris misging door een vreselijke verkeerde inschatting van de Amerikaanse regering/FED. De Europese politiek heeft al luid verkondigd dat men geen nieuw Lehman wil. Dat gaat niet gebeuren, omdat Griekenland € 80 miljard steun krijgt (die terugbetaald wordt uiteindelijk) en andere PIGS zoals Portugal krijgen ook steun. Vreselijk duur allemaal, maar het alternatief is nog veel duurder.

Wat is een Griekse lening waard? Er is geen model dat het weet. Als er grote modelonzekerheid is gaan prijzen trenden, er is geen mean reversion. Je moet mee met de trend. Sinds de Kredietcrisis weten we dat dit trenden te ver doorschiet. Dat is nu overduidelijk bezig.
Plotseling denkt men dat een default de meest logische oplossing is en wel op korte termijn. Maar waarom zou men als obligatiehouder een default willen accepteren van Griekenland? Laat Griekenland eerst maar eens achterstallige belastingen gaan innen. Dat is volgens een Griekse collega al een bedrag van € 30 miljard. Je accepteert een afstempeling van je obligatie toch niet als men in Griekenland te lui is om belastingen te innen? D.w.z. default gaat Griekenland echt niet helpen. Griekenland heeft zijn schulden nu lang gefinancierd. Na een default komen er nieuwe schulden met een veel hogere rente, zodat het er niet naar uitziet dat de rentelast zou dalen door een default. Kijk naar Brazilië dat door eerdere defaults een minstens 2% te hoge rente moet betalen, vele jaren na het laatste default terwijl een nieuw default voorlopig zeer onwaarschijnlijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten