18 april 2010

Goldman Sachs en The Kiss of Death


Goldman Sachs heeft zware aantijgingen te verwerken gekregen van de SEC, iets dat het blog The Big Picture aanduidt dat dit in de markt bekend staat als the kiss of death. Verpakte hypotheken met een luchtje, een pakket waar Paulson (van het hedge fund) vol vertrouwen short in ging (omdat men het pakket kende; dit pakket kreeg wel erg snel met erg veel credit afwaarderingen te maken) wat bekend was bij Goldman Sachs toen het dit pakket aan onnozele Europese beleggers als ABN AMRO en IKB verkocht. Zie schema uit New York Times.
Het is een flinke beschadiging van het vertouwen in Amerikanse instellingen als GS. De koersval van Goldman Sachs vrijdag is voldoende volgens Barrons en groter dan de boete kan worden, maar er is toch wel een behoorlijke naamsbeschadiging opgetreden (dus koersdaling niet voldoende).

Bij de club van warren Buffett die een flink pakket aandelen GS bezit grapte men al dat men Genesis gaat herschrijven en dat de appel niet langer door een slang aan Eva wordt gegeeven, maar door Goldman Sachs.

Goldman Sachs trok andere banken en semibanken als GE mee naar beneden op vrijdag, wat net genoeg was om mijn voorspelling dat de S&P deze week omlaag zou gaan (met 2/3 kans) uit te laten komen (op een moment dat ik de hoop al had opgegeven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten