24 april 2010

Griekenland vraagt officieel om hulp


Gisteren vroeg Griekenland eindelijk officieel om hulp aan het IMF en de eurolanden. Maakt dat wat uit? Ik dacht het niet, totdat ik met wat collega's debatteerde over belegging in investment grade Emerging Markets schulden. Brazilië, Mexico lijken me uitstekend. Bij Hongarije had ik de nodige huiver. Waarom, zo vroegen m'n collega's, Hongarije heeft toch de garantie van de IMF? Dat maakte Hongarije dus super investent grade in hun ogen. Als dat waar is dan is dat ook het geval met Griekenland, dat op meer hulp kan rekenen dan Hongarije vanuit de eurozone (noodgedwongen, het is te duur Griekse schulden af te schrijven door de banken die volgens het IMF achterlopen bij het afschrijven van hun dubieuze beleggingen van voor de Kredietcrisis, namelijk ze zouden nog € 250 miljard moeten afschrijven).
De markt was eerst blij (daling 10 jaar rente van 8,7% naar 8,1%), maar maakte daarna de daling toch weer ongedaan (de oude hertog van York is weer flink aan het marcheren, berg op en af).
De NYT noemde het dat Griekenland out of ideas was (zie foto; men ziet kennelijk wel iets in het in beslag nemen van het achterliggende eiland Kastellorizo). Nou, er zijn nog genoeg ideeën om de problemen op te lossen: laten ze bijvoorbeeld eerst maar eens de achterstallige € 30 miljard belasting innen bij hun burgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten