19 april 2010

Goldman Sachs een nieuw thema?


Er wordt heel verschillend geoordeeld over de marketing escapades van Goldman Sachs. Velen zien het niet zo'n vaart lopen, omdat Goldman Sachs zelf ook het schip in zou zijn gegaan (is nog onduidelijk of dat zo was). Toch is het duidelijk dat GS op zijn best ver in het grijze gebied is geraakt wat ethisch verantwoord is. Bear Searns had het verpakken van de leningen van Paulson als niet in orde volgens hun ethische lijnen afgewezen.Ook is wel duidelijk dat Paulson zijn best heeft gedaan om het onderliggende pakket hypotheken zo slecht mogelijk te maken (men deed er geen leningen in van Wells Fargo die bekend staat als relatief voorzichtig met verstrekking subprime hypotheken).
Duidelijk is ook dat het proces tegen GS voor een belangrijk deel politieke doelen dient, het doordrukken van regulering/ belasting op banken en het in een slecht blaadje brengen van de republikeinen als beschermers van de banken.

Jim Bianco ziet GS het proces verliezen. Er is een behoorlijk uitstralingseffect naar andere banken die allerlei CDO/dubieuze pakketten maakten. Merrill Lynch wordt genoemd met vergelijkbare activiteiten met het hedgefund Magnetar. Bianco meldt wel dat er weinig echt precies dezelfde gevallen zijn als waar GS nu wordt voor aangeklaagd en dat het besmettingseffect kan meevallen.
Maar het basisscenario van Bianco is dat er niet voor niets een nieuwe divisie van de SEC is opgezet voor dit soort gevallen: er komrn gewoon nog vele nieuwe gevallen. GS zal ook niet langer de meest geprefereerde werkgever zijn als dit akkefietje verkeerd uitpakt.
Duitsland ruikt geld voor hun semifailliete banken en wil politieke maatregelen tegen zondaars als GS en ML.

GS heeft wel allerlei dichtaders doen opbloeien. Barry Ritholtz van The Big Picture:
There once was a man named Tourré
He toiled for The Squid night and day
At Paulson’s request
He created a mess
And sold it to bank IKB

Tourré neemt nu de fakkel over van Kerviel als Franse onbelangrijke handelaar die zijn bedrijf grote schade toebrengt.
Bij ons heeft Hendrik Jan een mooi verhaal geschreven waarbij hij GS vergelijkt met zwendel in rode Camero's. Dat maakte een hele ethische discussie los.
In ieder geval is duidelijk dat de CDO markt voorlopig op een laag pitje blijft staan. De hype à la de rode Camaro is echt voorbij (zie plaatje Bianco)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten