8 april 2010

yuan gaat voor eind mei stijgen tov $



De laatste dagen begint Goldman Sachs zich steeds sterker te maken voor een geleidelijke stijging van de yuan versus de dollar. Het tijdstip waarop dit zal gebeuren is door hun sterk naar voren gehaald: ze denken nu dat het in april/mei begint. De politieke weerzin is weg (dat zal aan hun ingetoeterd zijn en de reden zijn waarom GS plotseling zo'n haast maakt met hun voorspelling van stijging yuan). De groei in het eerste kwartaal zal duidelijk maken dat China terug moet naar de normale situatie van een geleidelijk appreciërende yuan ter grootte van ongeveer het productivteitsverschil met de VS. Alleen in tijden van crisis kan China een vaste koppeling aan de dollar verdedigen. Nu is een stijging van de yuan politiek wenselijk, omdat men in de Langhui (het politieke soebatten in maart wat de plannen voor de komende 1-5 jaar moeten zijn) is overeengekomen de consumptie te stimuleren, men bang is voor inflatie en de valutareserves niet te snel moeten oplopen.

Bianco kwam vandaag ook met een plaatje dat men sinds 24 maart plotseling een stijgende yuan aan het inprijzen is.

Belangrijker is dat de New York Times prominent op de website zette dat China de yuan gaat revalueren op basis wat hun is toegefluisterd (http://www.nytimes.com/2010/04/09/business/global/09yuan.html?hp). De Chinese centrale bank schijnt de politieke slag gewonnen te hebben voor een geleidelijke revaluatie.

Ook de NRC berichtte vandaag in Breaking Views dat de yuan snel gaat revalueren. Dat baseerden ze op uitlatingen van de centrale planactiviteit die gisteren waarschuwde voor de risico's die met de yuan samenhangen. Dat zou volgens Wei Gu een hint zijn dat de yuan in waarde gaat fluctueren.

Morgan Stanley ziet een revaluatie pas na juli (zie sweet spot plaatje) evenals Natixis (Patrick Arthus meent te weten dat er nog niets beslist is en dat dit in 2010 ook niet gaat gebeuren).

Wat betekent een sterkere yuan? Men is het er niet meer zo over eens dat dit een zwakke beurs betekent en een sterkere yen. Men ziet nu eerder een hogere Amerikaanse rente. Het is een teken dat centrale banken stoppen met excessieve liquiditeitsteun. Dat is slecht voor de rente (en dus een lagere yen) maar hoeft zo lang de liquiditeit nog boven het gemiddelde is niet zo slecht voor beurzen te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten