27 april 2010

Griekenland dwingt oplossing af à la de Amsterdamse metro


Na twee dagen (jaarlijkse) cursus OR is het weer tijd om te bloggen. Griekenland zit nog steeds enorm in het nauw.
De pers en de rating bureaus zijn de laatste dagen een stuk hardvochtiger geworden.
Logisch is het verhaal van Merkel dat steun niet zo maar op mediterraan blauwe ogen verstrekt kan worden. De druk moet zo groot zijn dat met enige hoop verwacht kan worden dat Griekenland voldoende saneert. De artikelen, waarin men afgunstig is dat men in Griekenland op 61-jarige leeftijd met pensioen kan, helpen niet erg.

Er waren zeer venijnige artikelen over Griekenland.
1. De benodigde hulp is niet € 45 miljard of € 80 miljard maar eerder € 150 miljard volgens Nielsen van GS (= de Amerikaanse belastingbetaler mag wat extra kapitaal aan het IMF doneren [zodat Griekenland staatsleningen gefinancierd krijgen, veel minder dan de VS van China etc. nodig heeft]). Men moet niet hulp toezeggen voor een jaar of 2-3 jaar, maar voor minstens 5 jaar [PV commentaar: als men begint met € 45 miljard te storten dan is het net de Amsterdamse metro: het valt een paar keer duurder uit dan verwacht, maar stoppen is na een grote investering haast niet te doen, zo leert Behavioral Finance immers ook].
2.Griekse banken komen in problemen omdat ze door waardedalingen onvoldoende collateral krijgen voor de ECB. Volgens Willem Buiter (zie foto) kan dit een run op de Griekse banken veroorzaken [PV: Buiter is heel wat invloedrijker dan Lakeman, dus dit soort verhalen zijn gevaarlijk].
3. Besmetting is nu overtuigend naar Portugal overgeslagen [too big to fail is het standaardverhaal geworden. daar voelt iedereen zich sinds Lehman zeer ongelukkig bij, maar juist daardoor is het deze keer ook weer waar}.

Het is daarom geen wonder dat de Griekse tweejaarsrente nu een serieuze kans op default inprijst en zo ongeveer het hoogste van alle landen in de wereld is.
Het IMF zal uitzicht moeten bieden op meer financiering en Europa zal er ook extra tegenaan moeten gaan. Tegen deze rente kan Griekenland niet langdurig aan zijn verplichtingen voldoen.
Vermoedelijk zal men er nu niet meer onderuit komen om gemeenschappelijk voor staatsleningen te gaan lenen om te voorkomen dat Spanje en Italië en Frankrijk door de grond zakken. Dit wordt nu afgedwongen. Het duurt natuurlijk nog wel even voor het zo ver is.
Overigens is de kans erg klein dat men Griekenland nu al laat vallen, dus men begint zich in de Amsterdamse metropositie te werken.
Griekenland is snel uit de brand als ze meedogenloos net zo veel belasting gaan innen als ze officieel zouden moeten doen ex rousfeti.

Als je op het label Griekenland drukt zie je alle artikelen over Griekenland. In eentje is het verloop geschetst volgens de verliescyclus. We zitten in fase vier, de ontwerpfase van plannen, maar men gelooft de plannen niet. In die tijd reageert men overmatig op slecht nieuws. Op zeker onduidelijk moment gaat men over naar fase vijf en dan gaat men onderreageren op het goede nieuws (nu kan dat zijn de daadwerkelijke verstrekking van IMF etc geld aan Griekenland en plannen hoe men de staatsleningen van de olijflanden in Europees verband moet gaan financieren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten