14 april 2010

Starbatty: Duitsland c.s. moeten de euro verlaten





De Duitse emeritus professor Joachim Starbatty pleitte in de New York Times (http://www.nytimes.com/2010/03/29/opinion/29Starbatty.html?scp=1&sq=starbatty&st=cse) (welwillend als idee geciteerd door de Bank Credit Analyst) voor het verlaten van de euro door Duitsland samen met de andere landen die gewoonlijk revalueerden (Nederland, Oostenrijk, Finland en misschien Frankrijk). De huidige mix landen in de euro zal voor een totale instorting van de euro zorgen, omdat de fiscale problemen voor Griekenland c.s. onoplosbaar zijn zonder het waardeloos maken van de eigen valuta.
Het creëren van een nieuwe veilige euro zal dit een concurrent van de dollar maken als wereldvaluta, omdat de Amerikaanse schulden (overheidstekorten en lopende rekening tekorten) uit de hand lopen.

Men ziet Angela Merkel als een soort Margaret Thatcher die eindelijk orde op zaken stelt (foto)

Dit is een serieuze discussie aan het worden. Griekenland gaat niet de eurozone verlaten, maar juist de sterke landen zodat de zwakken kunnen profiteren van de instorting van de oude euro (ook gunstig voor de aflossing van de staatschulden van de sterke landen in oude, waardeloze euro’s).

Patrick Arthus heeft uitgelegd (Greece and the theory of endogenous default (zie plaatje)) dat het voor Griekenland niet rationeel is om zijn problemen op te lossen. Dat kost gewoon veel te veel groei zonder dat er iets tegenover staat. Financiering van de schulden gaat gewoon tegen een niet op te hoesten rente. Bovendien is slechts 29% van de staatsschuld in Griekse handen, dus je straft het eigen land maar beperkt (zie tabel Arthus). De Tabel van SocGen geeft aan dat als Nederland niet meedoet aan de redding van de PIGS we een zware pijp roken met 32,6% van ons BNP belegd in leningen aan PIGS (voorlopig lijkt het mee te vallen, omdat we weinig aan Griekenland geleend hebben en vooral in de "veiligere" PIGS Spanje en Italië zitten).

Dus de sterke landen subsidiëren de zwakkeren flink in de komende jaren inclusief een lage rente of de sterke landen moeten uit de euro.

Een en ander is toch wel een belangrijk zwarte zwaan risico. Hoe bescherm je je hiertegen als pensioenfonds? Via belegging in zakelijke waarden en afdekking nominale verplichtingen via swaps en spreiding vastrentende waarden over veilige valuta’s zoals de dollar en vooral ondergewaardeerde locale valuta’s van Emerging Markets, d.w.z. niet meer alles in euro-staatsleningen. Swaps worden minder getroffen door de teloorgang van de oude euro, omdat men niet belegt in de hoofdsom (men rekent voortdurend af).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten