3 april 2010

Werkgelegenheidsgroei OK in VS


Met 162.000 was de groei van de werkgelegenheid in de VS volgens het establishment survey iets lager dan de consensus, maar bij nadere analyse viel het cijfer mee (en moest de rente dus omhoog in de VS en tegelijk viel de Japanse yen flink naar beneden).

Het cijfer was minder opgepoetst door tellers voor de grote volkstelling: slechts 48.000 terwijl men eerst dacht dat dit er 125.000 zouden zijn. De werkgelegenheid in de industrie nam toe met 17.000 en het aantal uitzendkrachten met 40.000.
Volgens het bijgevoegde plaatje van Calculated Risk leiden uitzendkrachten werkgelegenheidsgroei met vier maanden en zijn we nu toe aan een werkegelegenheidsgroei van 300.000 in de VS (wat Calculated Risk overigens niet gelooft).
Ook de lengte van de gemiddelde werkweek nam iets toe. Zoals het in een herstelperiode betaamt werden de cijfers van de afgelopen maanden wat naar boven bijgesteld, waardoor de banengroei over januari ook ineens positief bleek.
Al met al wijst alles behalve de initial claims er op dat de groei van de werkgelegenheid verder zal versnellen.

Het andere survey over de groei van de werkgelegenheid, het household survey, waarmee men het werkloosheids% bepaalt laat al enkele maanden een mooie groei van de werkgelegenheid zien. Die over maart met ruim 260K was iets lager dan die over februari van ruim 300K, maar toch mooi. De participatiegraad werkenden/beroepsbevolking nam weer toe. De werkloosheid daalde niet, omdat meer mensen werk gingen zoeken.

ISM non manufacturing moet dit de komende week nog eens gaan bevestigen. Misschien valt deze even veel mee als de ISM voor de industrie (maar zo'n verrassing was die 59,6 nu ook weer niet na het lezen van de grote stijging van de GSAI index voor wat analisten van GS opgetekend hadden uit de monden van de CEO/CFO's van hun ondernemingen; dit houdt overigens ook in dat de ISM nog iets kan stijgen over april. Maar dat zou dan het hoogtepunt moeten zijn tenzij leading indicators zoals ECRI weer gaan aantrekken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten