15 april 2010

De Grand old duke of York marcheert weer bergop met zijn 10.00 man

4 Duitse professoren (waaronder de gisteren genoemde Starbatty) hebben een enorme stijging van de Griekse rente weten te organiseren. Vanwege oude redenen (bail out mag niet in de EU) hebben ze een proces aangespannen bij het Europees hof in Karlsruhe dat Griekenland niet geholpen mag worden. Dat zou dan in hun denken niet leiden tot financiële stabiliteit voor Duitsland. Nou, als er iets niet leidt tot financiële stabiliteit in Duitsland dan is het wel een actie van Duitsland om nu de hulp aan Griekenland te torpederen.
Het is in ieder geval geen probaat middel om nieuwe Griekenlands te voorkomen.
Frankrijk gaat dan snel samen met de andere PIGS het putje in.
RBS meldt overigens dat ze van hun stoel zouden rollen als Duitsland niet eerst goed uitgezocht zou hebben of steun aan Griekenland mocht volgens de Duitse wetten. Ach, verder hebben Duitse professoren wel vaker processen over Europa aangespannen en verloeren (bijvoorbeeld over de invoering van de euro in 1998 (ook het werk van snodaard Starbatty) en invoering van het verdrag van Lissabon in 2009 (..)).Verder, zelfs als het niet zou mogen volgens Europa zijn er nog allerlei andere constructies te verzinnen die wel mogen in Duitsland.

We zien de klassieke redenen om niet met de grand old duke van York weer berg af te marcheren met de Griekse rente: het staartrisico is zo groot, dat je dapperheid niet kunt verkopen om Griekse leningen te kopen. Gaat het mis, dan krijg je wel zo ongenadig op je donder dat je moet hopen dat je afvloeiingsregling voldoende is om verder van te kunnen leven. Iedereen weet toch dat het mis kan gaan met Griekenland.
Zo is het elke keer bij een crisi die al een tijdje speelt, denk vooral ook aan de Irakoorlogen (maar Saddam Hussein had toch gifgas? Je wist tch dat het fout ging? Alleen in 2003 werd het te gortig: het was wel erg onwaarschijnlijk dat het Amerikaanse leger van Irak zou verliezen, wat el ingeprijsd werd).

Je ziet de gebruikelijke verlamming: de optimisten mogen geen Griekenland meer bijkopen en de angstigen blijven Griekenland verkopen, maar willen dat nog niet tegen elke prijs doen.

Dat niet geloven in gifgas gaat bijna altijd goed, alleen niet bij Lehman Brothers. Dat heeft men nu prominent in gedachte en daarom geeft men een veel te grote kans aan Griekenland=Lehnman Brothers/Argentinië.

D.w.z. het is plausibel dat het Griekenland risico te zwaar ingeprijsd is. Is Griekenland daarom een veilige belegging? Nee, natuurlijk niet, er is wel degelijk een niet te verwaarlozen kans dat het misgaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten