29 april 2010

Citigroup somber over Griekenland cum suibus

Hoe veel Griekenland ook bezuinigt, het is nooit genoeg omdat de groei daardoor zo veel inzakt dat tekorten en schulden versus dat lagere BNP te groot blijven, zo betoogde citigroup op de Engelse macro meeting bij F&C.
Er moet dus een flinke gift aan Griekenland gedaan worden (=afstempelen door Europese landen van hun leningen aan Griekenland), maar niet alleen aan Griekenland maar ook aan de andere PIIGS. Dat is niet politiek haalbaar.
Het IMF staat gewoonlijk voor eerst te herstructureren en dan te saneren. Het omgekeerde gaat veel moeilijker.
Griekenland moet kiezen tussen het niet betalen van buitenlandse debiteuren of Griekse gepensioneerden. De keuze ligt voor de hand.
Bij de Engelse macro meeting mocht Bank of America ook zijn woordje hierover doen en daar heerste iets meer optimisme. Griekenland moet vooruitgang laten zien in 2011 en 2012, transparanter worden, geloofwaardiger worden. Er hangt te veel van Griekenland af om niet in te grijpen. De val van Griekenland is gewoon te duur samen met de neergang van de andere PIIGS en de bijbehorende banken. Europa redt.

N.B. het moet natuurlijk cum suis zijn in het Latijn, met de zijnen, maar cum suibus betekent met de zwijnen en is tegenwoordig wat accurater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten