13 april 2010

Valuta's afdekken voor de dommenSinds jaar en dag is het de opperste wijsheid om het valutarisico af te dekken om het risico te verminderen. Mooi meegenomen was ook dat de dollar meestal omlaag ging. Voor vastrentende leningen was en is dat vanzelfsprekend, maar voor aandelen is dit niet langer het geval.

Het plaatje voor de Dow Jones laat zien dat voor de kredietcrisis het risico door afdekken altijd daalde en dat sinds de kredietcrisis het risico meestal steeg. Dat geldt zowel voor dag- als weekopbrengsten. De laatste tijd lijkt het gat zelfs nog groter te worden. Het afdekken van valutarisico op aandleen vergroot het risico de laatste tijd met 10%. Sinds Griekenland in de versukkeling zit, gelooft men ook nog in een sterkere dollar.

Behalve dat het zo goed uitkomt in de risicomodellen van DNB zijn we eigenlijk helemaal de kluts kwijt als we het valutarisico afdekken. Die kluts kan natuurlijk terugkomen als de dollar weer zwak wordt en/of Emerging Markets hun valuta's niet meer vastkoppelen aan de dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten