21 april 2010

VS overheidstekort valt honderden miljarden mee

RBS publiceerde het verhaal "A Positive Supply Shock Looms", waarin ze stellen dat de VS veel minder statsleningen gaat uitgeven dan ze op hun emissiekalender hebben staan. Het begrotingstekort zal niet $1500 miljard zijn maar $1300 miljard of minder (zoals ik al een tijd roep). Tot september gaat men $90 miljard minder emitteren en in het daarop volgende belastingjaar $650 miljard minder dan ze hebben aangekondigd. D.w.z. Amerikaanse staatsleningen worden niet schaars, maar minder overvloedig dan de markt nu denkt. De swaprente zou daarom op moeten lopen tegenover de rente op VS staatsleningen.

De meevallers zitten in de winstbelastingen (er wordt veel meer winst gemaakt dan begroot), hogere economische groei, minder kosten TARP, minder overige uitgaven.
RBS waarschuwt voor de voor inflatie geïndexeerde staatleningen, de TIPS, waarvan het emissieprogramma niet/veel minder wordt gekort dan de gewone staatsleningen.

RBS waarschuwt verder dat de meevaller van de staatsleningen komt door betere economische groei dan gedacht en dat daardoor de rente niet zal dalen.

Mijn commentaar: eens met analyse RBS, blij dat ik weer een medestander heb gevonden over het Amerikaanse begrotingstekort en TIPS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten