3 april 2010

Turkije wil ook in de 10% club


Afgelopen vrijdag ging de Turkse beurs (een van de weinige die open was) omhoog op de verwachting van een Turkse minister dat de groei in het eerste kwartaal van 2010 weleens 10% kon zijn geweest. Over het vierde kwartaal van 2009 had Turkije na China de hoogste groei van de G20. Goldman Sachs is eveneens zijn verwachtingen voor de groei van Turkije naar boven aan het bijstellen.
Turkije kan die groei misschien 1 kwartaal bereieken, maar niet jarenlang vasthouden, iets dat China wel kon en India straks vermoedelijk ook af en toe kan (of Vietnam, dat in principe het hardste kan groeien).

Ook Barrons ziet het in hun hoofdartikel (http://online.barrons.com/article/SB127024899601271363.html#articleTabs_panel_article%3D1) wel zitten met Turkije, al denkt men wel dat Emerging Markets het koerstechnisch even moeilijk zullen krijgen (voor enkele landen is de groei aan het afzwakken en wordt de liquiditeit afgeknepen). Naast Turkije is Barrons positief op Brazilië, Zuid Korea en Taiwan.

In China, India en Mexico ziet Barrons een correctie komen/ doorzetten.
China vindt men duur (je betaalt 3,3 keer boekwaarde als Chinees), terwijl de commerciële vastgoedmarkt te hot is en afkoeling benodigt via hogere rentes.
Toch vindt men koopjes in China zoals China Mobile en PetroChina.
Men is benauwd voor het flink terugschroeven van de overheidsinvesteringen, waardoor tal van grondtoffenprijzen moeten corrigeren.
Korea is daarentegen zoals zo vaak goedkoop, je betaalt slechts de boekwaarde (waarmee je vermoedelijk beloond wordt voor de risico's van te hoge consumentenschulden).
Oost Europa vindt men goedkoop. Turkije staat slechts 10 keer de winst dit jaar. Men prijst Garanti bank aan.
Het BRIC-thema is erg hot geweest in de afgelopen jaren, het recept om Emerging Markets out te performen. Misschien moet men nu wat creatiever worden. Merkwaardig was dat Barrons Indonesië niet noemde, tterwijl dat de huidige lieveling is van Emerging Market volgers.

N.B. ik heb privé geen belangen in de genoemde ondernemingen, wel iShares Turkije en diverse Emerging Market funds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten