11 april 2010

The old normal wint het van the new normal


Er waait wat fris lente-optimisme door de VS. In maart ging het economsich een stuk beter dan in februari en de consensusverwachtingen voor de groei in het eerste kwartaal vliegen omhoog (naar 3,5% nu, nog wel steeds onder mijn voorspelling van 4%).
De New York Times had enkele opbeurende artikelen om de stemming in de VS op te krikken. Floyd Norris liet met bovenstaande grafieken voor de orders (gemeten van het normale survey niveau van 50) dat werledwijd het economisch herstel vaart aan het maken is.

Columnist David Brooks (http://www.nytimes.com/2010/04/06/opinion/06brooks.html?src=me&ref=general) had zo ongeveer het meest ge-emailde artikel van afgeloen week met: Relax, We’ll Be Fine. Alvindt 60% van de Amerikanen dat ze op het verkeerde pad zijn, de toekomst is zeer rooskleurig voor de VS. Er komen tot 2050 gewoon 100 miljoen nieuwe Amerikanen bij en daardoor zal vergrijzing niet zo'probleem zijn in de VS. amerika blijft zeer ondernemend en innovatief en trekt vel goede immigranten aan. Amerika wordt weer socialer en daardoor zullen de buurten weer opknappen.

Kortom, het gaat gewoon zoals het altijd gaat na een recessie, er is geen new normal dat er ineens voor zorgt dat er geen herstel kan komen. Amerikanen geven gewoon al hun geld uit inkomen uit, niet meer en niet minder. Het herstel is iets gematigder maar zal daardoor langer sterk zijn: we zitten pas aan het begin van The Great Recovery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten