5 april 2010

ISM in VS sterk


Met 59,6 was de toonaangevende indicator voor het Amerikaanse ondernemingsvertouwen ijzersterk. De opmars van de ISM uit de recessie is precies volgens het boekje, zoals het plaatje van Benderly laat zien. Het plaatje laat ook zien dat er een terugval van de ISM komt, tot 50-55 volgens Benderly. Dat is overigens een opwaartse bijstelling t.o.v. vorige maand toen hij 49-54 zag.

Het klimmende optimisme wordt veroorzaakt door uitzonderlijk hoge cijfers voor supplier deliveries (het bedrijfsleven is verrast door de hoogte van de vraag; als het cijfer voor supplier deliveries op een zo hoog cijfer als nu staat, dan was er in het verleden altijd sprake van een doorzettend economisch herstel, zonder W dus), de exportorders en ook het cijfer voor werkgelegenheid. Dat is in de industrie bijna altijd matig en de huidgie 55-56 is een relatief zeer hoog cijfer. Misschien krijgt Woody Brock gelijk dat de Amerikaanse industrie aan een soort revival bezig is.

De daling die komen gaat wordt veroorzaakt door het wegebben van het voorraadherstel en het nog niet helemaal op kracht gekomen herstel van de onderliggende finale vraag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten