5 april 2010

Ethanol niet ethisch?


Brazilië maakt het goedkoopste ethanol uit suiker. De gestegen brandstofprijzen veroorzaken daardoor een gigantische stijging van de suikerprijzen. Bianco stelt dat die met 91 dagen vertraging worden doorgegeven in ethanolprijzen (in de VS gemaakt met corn, mais).
Zo krijg je dat door een mislukte monsoon in India in 2009 de prijzen voor benzine in de VS gaan stijgen. Dit trekt de prijzen van graan/ mais omhoog en daardoor wordt voedsel erg duur voor de arme landen.
Ook de reductie van CO2 is verwaarloosbaar, vooral als men doorgaat met het kappen van oerwouden in Brazilië om meer suiker te produceren.
Biofuel ethanol ligt daarom zwaar onder vuur: het helpt CO2 reductie niet maar veroorzaakt wel hongersnood in de armste landen. Ethanol is niet ethisch.

1 opmerking:

  1. De prijzen van graan en mais gaan in de rijkere landen naar boven, wat goed is voor de minder ontwikkelde landen!
    Op dit ogenblik voeren landen zoals Senegal, Kameroen en Ivoorkust (op het rand van hongersnood) goedkoop graan in vanuit Europa en de USA.
    Dus een prijsstijging zou net béter zijn voor deze landen, vermits hun eigen productie dan eindelijk een grotere waarde krijgt tov de gesubsidieerde granen (waarbij de subsidies geen rekening houden met prijsstijgingen)

    BeantwoordenVerwijderen