24 april 2010

hyperinflatieStrategas had een afbeelding van een bankbiljet uit Zimbabwe voor $ 100 triljoen. Als het Amerikaanse dollars waren zou je voor dit biljet heel de VS kunnen opkopen. Het is niet het bankbiljet met de hoogste waarde ooit. Die eer valt te beurt aan de Hongaren, die biljetten en postzegels uitgaven met 27 nullen. De Duitsers kwamen in hun inflatietijd niet verder dan postzegels van 50 miljard mark.

Onder is een afbeelding van een Frans assignat uit de tijd vann de Franse Revolutie, zo'n vodje waar mevrouw Gaillard mee afgescheept werd in mijn boek. Dat is het schrikbeeld van pensioenfondsen, dat de oude olijf euro -als de Duitsers het welgemeende advies van Joachim Starbatty opvolgen en een nieuwe bier euro opzetten- net zo iets wordt als een een Zimbabwaanse dollar/ assignaat.

Bij de FED krijgt Narayana Kocherlakota, president van de Minneapolis Fed,dit soort visioenen volgens Greg Ip in de economist. Maar de belangrijke leden van de FED hebben nogmaals aan Greg Ip te kennen gegeven dat ze nog lang niet van die extended period afwillen waarin de rente 0% blijft, zo lang de kredietgroei veel te laag is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten