1 april 2010

het gaat fout

Compliance heeft bezwaar aangetekend tegen de te optimistische visies op dit blog. Het kan pensioenfondsen/ beleggers verleiden tot het nemen van te veel risico’s. Ook het afschilderen van de Zuid Europese landen als varkens past niet in de code fatsoenlijk handelen.
Bovendien moet ik duidelijk stellen dat het mijn eigen opvattingen zijn en niet die van F&C.
In dat kader moet ik de volgende opmerkingen maken:
• Emerging Markets gaan van tijd tot tijd verschrikkelijk omlaag.
o Woody Brock waarschuwt tegen veel te veel optimisme over China. Op korte termijn leidt de oververhitte economie tot tal van risico’s, op lange termijn zal (net als Rogoff zegt) China een zware pijp roken vanwege overinvesteringen met veel te veel leverage, het zwakke en corrupte juridische systeem, toenemende ruzie tussen hogere en lagere overheden, verslechtering van de demografie en protectionistische acties van het westen vanwege de kunstmatig te laag gehouden yuan.
o India staat op het punt een oorlog te beginnen met Pakistan, niet alleen over Kashmir maar vooral ook over de watertoevoer van de Indus
o Diverse landen zoals Oost Europa, Argentinië, diverse Afrikaanse landen hebben veel te veel schuld.
o Rusland is te onstabiel. De negatieve argumenten van China gelden dubbel voor Rusland.
o Emerging Markets zijn relatief duur. Al het goede nieuws is ingeprijsd, de monetaire verkrapping niet.
• Ted Scott waarschuwt dat het met Griekenland niet goed kan aflopen. Bianco stelt dat zo lang de EU niet rentepercentages aangeeft waarbij men Griekse schuld opkoopt het vangnet van de EU een illusie is. Het is ongelooflijk dat de markt nog zo mild is voor Italië, Spanje, Portugal en Ierland.
• De AAA rating van het VK staat op de tocht. Ook de debiteurenkwaliteit van Frankrijk zal in een neerwaartse spiraal komen omdat het structurele begrotingstekort veel en veel te groot is. Het overheidstekort van Japan kan vanaf volgend jaar niet meer gefinancierd worden vanwege de verslechterende demografie waardoor in toenemende mate ontspaard wordt.
• Brad Holland waarschuwt voor een ineenstorting van het bullish verhaal voor aandelen en de economie als de werkgelegenheidsgroei in de VS niet snel boven 200.000 komt en blijft. Alleen via data mining kun je aantonen dat er economisch herstel is.
• De analyse van Koen Hoefgeest, Roubini en Rien Kamer is superieur gebleken ten opzichte van alle andere economische analyses. Er zijn weinig tekenen dat hun analyse aan kracht aan het verliezen is. Sterker nog, de Reinhardt/Rogoff analyses hebben hun onderbouwing verder verstevigd.
• Het winstseizoen in de VS gaat een ramp worden. Door het gebrek aan winstwaarschuwingen zijn veel te gunstige cijfers ingeprijsd.
• ISM’s boven 60 in de VS staan borg voor behoorlijke correcties op de aandelenmarkt.
. Iran gaat fout.
• De Zuid-Europese landen zijn prima landen om vakantie te vieren. Het Mediterrane dieet is goed om de kans op Alzheimer te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten