11 april 2010

Waar zijn we op de golven?

Kondratieffgolf (45-60 jaar): de voorspoedfase (of Goldilocks zo lang de inflatie laag blijft). Zie kaart boven aan mijn blog.

Kuznetzgolf van de bouw (16-25 jaar): we zitten op de bodem, maar we bewegen nog niet echt weg van de bodem. In 2011-2012 zal dat gaan gebeuren en zorgen voor ongeveer 1%+ extra groei in de daarop volgende 3 jaar.

Juglargolf van de vaste investeringen (7-12 jaar): we zijn overtuigend het dal aan het verlaten. Normaal is dan nog minstens 6 jaar goede investeringsgroei. Dit kan gemakkelijk 1,5% extra bijdragen aan groei.

De Kitchin van de voorraadcyclus (ongeveer 4 jaar): het dal is al een tijdje verlaten, we ziijn in de VS vermodelijk voor het eerst begonnen aan voorraadopbouw. Het hoogte punt is nog een paar jaar weg bij een normale voorraadcyclus. De periode van extra groei is overigens ook bijna voorbij.

De vierjaarscyclus voor aandelen: sinds 8 februari in fase CD (zie ons boek blz 42-44 of oude blogposten voor uitleg) en die hoort ongeveer 6 maanden te duren met 10-20% koersstijging. dan komt er volgens de vierjaarscyclus een correctie van 10-15%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten