27 november 2011

JP Morgan (1): VS wordt energie-exporteur: aardgas naar China


De laatste tijd komen er steds meer verhalen dat de olieproductie van de VS flink aan het stijgen is en dat het eind van die productiestijging nog niet in zicht is (vooral als de mileuwetten met veoeten getreden blijven worden).
JPM sluit het zelfs niet helemaal meer uit dat in de toekomst de VS weer de grootste olieproducent in de wereld wordt (11 miljoen vaten per dag), samen met Canada is het zelfs plausibel dat men meer olie gaat produceren dan Rusland of Saoedi-Arabië.
Men haalt steeds het verhaal van de productie in Noord Dakota die in enkele jaren van 80 naar 400 duizend vaten ging en aan een opmars bezig lijkt tichting 1 miljoen vaten. De andere stijging komt door het beter uitmelken van vroeger niet meer rendabele geachte velden die met de huidige technieken en olieprijzen meer gaan producren.

Het verhaal van de piekolie gaat daarmee een beetje in de ijskast. Na 1970 leek niets de keer van de omvang van de olieproductie in de VS te kunnen tegenhouden. Alleen eventjes na de eerste oliecrisis was er een korte opleving, maar daarna ging tot 2006 de oleiproductie alleen maar omlaag hoe hard de zeven zusters ook naar moedertje staat schreeuwden dat ze oeral wilden gaan boren naar olie.
Na 2006 is de trend gekeerd. Nog steeds denkt bijna niemand dat deze trend stand kan houden. Maar ineens is men dit jaar begonnen met het produceren van verhalen dat die productiestijging via nieuwe technieken (inclusief leisteenolie etc) nog lange tijd kan doorzetten.

Deze stijging van de olieproductie gaat er waarschijnlijk niet voor zorgen dat de VS over geruime tijd geen olie hoeft te importeren, daarvoor is het olieverbruik te hoog.
De olie-import gaat met een beetje geluk wel afnemen, tenminste als de VS enorm gaat investeren in de groei van de olieproductie.
Men zal veel meer gaan investeren om die olie uit de grond te halen, maar misschien gaat men de prioriteit leggen bij de winning van aardgas.
Amerika produceert dan zo veel aardgas dat het nog veel meer gaat exporteren en uiteraard moet dat dan richting China/ Japan via LNG voorlopig (ik zou een pijpleiding leggen via Alaska en Siberië richting China en Korea).
Op die manier wordt het handelstekort van de VS een stuk kleiner.
Alle problemen opgelost (zie deel 2) in de wereld zo vond JPM dat 16 november in hun stuk: Commodities Outlook and Strategy: Will US natural gas help save the world?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten