16 november 2011

Nederland in recessie: aanpraten crisis en overheidsbezuinigingen hebben succes
De economische groei in het derde kwartaal was onverwachts negatief in Nederland. Daar de groei in oktober verder verslechterde is de groei in het vierde kwartaal met hoge kans eveneens negatief en zitten we in een recessie die ook nog door lijkt te zetten in het eerste kwartaal van 2012.
Rutte gaat voor groei, maar voorlopig komt hij alleen maar aanzetten met het zuur van Balkenende, alleen in nog wat grotere hoeveelheden zuur.
De overheidsuitgaven dalen en de consument houdt de hand op de knip, zoals Rutte eigenlijk ook adviseert. Ook DNB helpt een handje door voortdurend te wijzen op de te lage dekkingsgraden van pensioenfondsen bij de huidige te lage rente. Geen herstel van autoverkopen in Nederland terwijl dat in de meeste andere landen wel gebeurde. Hogere zorgkosten volgend jaar weet de consument ervan te overtuigen dat het volgend jaar slechter gaat. Rampverhalen over 300.000 gezinnen die volgend jaar met hypotheekproblemen komen te zitten als de hypotheekrente naar passende opslagen ten opzichte van de rente op Nederlandse staatsleningen verhoogd worden.
Gelukkig gaat de euro nu omlaag en zijn de bedrijven rijk genoeg om door te blijven investeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten