21 november 2011

Ferguson en Europa in 2021: het Vierde Duitse Rijk


De bekende economisch geschiedkundige Niall Ferguson, niet bepaald een optimist, man van Ajaan Hirsi Ali (ze staan op het punt een kind te krijgen), verzon het afgelopen weekend zijn Europa in 2021 (http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203699404577044172754446162.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_read 2021: The New Europe).
Niet geheel onverwacht gaat het volgens hem nog steeds niet erg goed in Europa, al staat het Herrenvolk er niet zo slecht voor. Iedereen heeft een tweede huis in het zonnige zuiden om van zijn pensioen te kunnen genieten. Dat zuiden accepteert dat vanwege al die transferbetalingen vanuit het noorden om hun begrotingstekorten te financieren. Het Verenigd Koninkrijk heeft Europa weggestemd en wordt daardoor snel zo rijk dat Ierland zich vrijwillig aansluit (N.B. dit wordt door de WSJ lezers verreweg het minst waarschijnlijk beoordeeld van het sprookje). Ook Scandinavië neemt onder leiding van Noorwegen afscheid van de Europese Unie. Maar toch ontstaat er een United States of Europe met een munt die steeds meer landen willen invoeren, zoals Letland, Lithouwen, Polen, voormalig Joegoslavië (dat vond ik het meest onwaarschijnlijk). Met België loopt het helemaal verkeerd af. Vlaanderen scheidt zich af en staat haast niet meer op de kaart van Europa en Brussel is niet langer de hoofdstad van de United States of Europe, de nieuwe benaming van het Vierde Duitse Rijk, maar Wenen (de Habsburgers grijpen weer de macht). Ferguson ziet iedereen Engels spreken in dat rijk, terwijl je juist zou verwachten dat het Engels verloren gaat omdat in dat scenario in het Vierde Rijk iedereen Duits gaat spreken en in de Verengigde Staten van Amerika een steeds grotere meerderheid Spaans spreekt (zoals voor 1800 ook het geval was).
Frankrijk is eveneens niet meer belangrijk en lijkt een nieuwe Vichyregering te krijgen zo lijkt het volgens mij (niet door Ferguson zo erg gesteld).
Ferguson ziet overal de regering vallen, Merkel rot op vanwege de grote bankencrisis in Duitsland in 2012, in andere landen vallen de regeringen vanwege populistische partijen zoals de PVV waar alleen Duitsland van verschoond blijft (deze partij wordt verboden vanwege de nazisympathieën). Rutte moet ook om die (PVV)reden opkrassen.
De SPD in Duitsland die de macht van Merkel overneemt was super Europees. Zij legaliseerden de gelddrukperspraktijken van Draghi. Super Mario zei in december 2011al: de euro is alleen te redden door hem bij te drukken.

Men betaalt in dat Vierde Rijk dus nog steeds met euro's. De zuidelijke landen zagen in dat ze anders nog veel slechter af zouden zijn, zonder Duitse herstelbetalingen. Hun oude nieuwe munt zou onmiddellijk 50% minder waard zijn en er zou een weimarinflatie ontstaan.
In een nieuwe Jaltaconferentie gaat de Oekraïne ook de euro invoeren. Bondskanselier Gotha-Dämmerung stelde al: de Russen mogen dan wel alle pijpleidingen hebben, maar wij hebben alle stranden van de Zwarte Zee.

In 2012 werd de wereld geschokt door de aanval van Israél op Iran. In de straat van Hormoez werden Amerikaanse soldaten tot gijzelaar gemaakt, waardoor Obama een smadelijke nederlaag leed tegen president Romney. Turkije koos de zijde van Iran via het ongedaan maken van de revolutie van Ataturk en weer het rechte islamitische pad opging (zoals altijd al voorspeld door Wilders). De Arabische lente van 2011 werd meer dan ongedaan gemaakt.

kaart is van Peter Arkle in WSJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten