25 november 2011

Merkozy: de anderen hebben het gedaan, we moeten eerst verder de put in
Soms krijgen politici wittebroodsweken waarin ze niet meteen afgebrand worden. Niet dus in Europa. Die Monti is een veel grotere prutser dan Berlusconi, zo veel is nu wel duidelijk. Hij kan kiezen tussen het onmiddellijk of na een pauze verkwanselen van Italië. hetzelfde geldt voor Ragoj die staatsman Zapatero op mocht volgen en nu ook al in de zak van Sinterklas wordt gedaan. Hoe heeft deze man de situatie van Spanje in één week zo kunnen doen teloorgaan?
Misschien ligt het wel aan mevrouw Merkel.Zo rücksichtlos eurobonds in de ban doen, daar had de markt niet van terug. Toch ziet de markt het verkeerd: ze zei: beste markt, drijf nu eerst de rente van Spanje en Italië ruime tijd naar 9%+, dan mogen die eurobonds er best komen, eigenlijk eerder al, mits op Germaanse grondvesten: met een minister van financiën uit Europa die de begrotingen in de zondaarlanden saneert onder toezicht van Oostenrijkse/Finse/Nederlandse tollenaars. Datmoet dan een peulenschilletje zijn.

Ondertussen is de laatse staatslening van Duitsland spectaculair mislukt. De markt wist er wel raad mee: vanaf nu hoort de rente in het VK waar de inflatie 4% + blijft lager te zijn dan de Duitse eurorente. De rente in de VS hoort met zijn slechts 3%+ inflatie al helemaal onder de Duitse te liggen, ook al heerst daar een inflatie van 2%-. Eurozone banken zijn voor geen cent meer te vertrouwen en je kunt dat zien in de euroswaps tussen Amerikaans/Europese banken. Die Eurozone banken moeten ineens flink lappen, terwijl dat omgekeerd zou moeten zijn zo lang de ECB de rente boven die van de FED houdt.

Nog even doorbijten. Angela, je kan het, Mark geeft je vast een dikke zoen hiervoor: die Europese minister van financieën (de budgettsaar) die krijg je cht wel onder de kerstboom.
(plaatjes van Bianco)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten