16 november 2011

Blaast IFO de eurobonds nieuw leven in? Voordat de ECB moet stoppen met opkopen leningen van PIGS?


Zo links en rechts, waaronder de WSJ, is er rondgestrooid dat de vijf wijzen in Duitsland (van de IFO) met plannen komen (ongeveer volgende week) om een soort euro-obligatie in te voeren voor de landen met te veel staatsschuld in de Eurozone in ruil voor het moeten luisteren naar Europese voorschriften voor overheidsbegrotingen. Het lijkt erop dat Rutte in Duitsland veel steun aan het krijgen is voor zijn plan voor het invoeren van een Europese budgettsaar. Vooralsnog lijkt onder deze voorwaarden geen enkel knoflookland bereid om te gaan lenen onder curatele van Duits/ Nederlands/Oostenrijkse tollenaars.
Maar een en ander geeft wel aan dat de meningen in Duitsland aan het schuiven zijn over het bijna ongelimiteerd funden van slechte overheidsschulden van de europeriferie.
Toch blijft het absoluut noodzakelijk dat de ECB onbeperkte steun verleent aan dit soort leningen, lender of last resort speelt. de ECB blijft zeggen dat ze geen lender of last resort willen zijn, net zo'n beetje als de soldaat die naar oorlogsgebieden uitgezonden wordt, maar weigert omdat hij uit principe te bang is om oorlog te voeren. Misschien is de vergelijking met al die ministers van landen die vlak voor het onvermijdelijke gebeurde maar bleven roepen dat men niet ging devalueren, echt niet, meer op zijn plaats.
Onbeperkte steun door de ECB is onvermijdelijk geworden en dat wordt door iedereen, hoe ongewenst het ook is, gezien behalve door mensen bij de ECB en enkele lieden in Duitsland.
Voorlopig kan de ECB nog doorgan met het kopen van rommelstaatsleningen en dat gesteriliseerd doen door voor hetzelfde berdag aan goede leningen te verkopen. Maar dit kan niet erg lang meer doorgaan. de Rabo berekende dat de ECB nog ongeveer een vuurkracht heeft van € 116 miljard die ongeveer rond februari opraakt. Dan moet de ECB stoppen of zijn principes over boord zetten en geld gaan drukken (QE, schulden monetiseren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten