20 november 2011

Banken lozen rommelstaatsleningen van PIIGS:€ 42 miljard in derde kwartaal


In de hele wereld is men bezig euroleningen weg te doen. De geldmarktfondsen in de VS vertrouwen het niet meer bij Europese banken, zelfs bij de Rabo halen ze geld weg (toch heel wat meer solvabel dan welke Amerikaanse bank ook).
Ook de Chinezen zijn weer begonnen met Amerikaanse staatsleningen te kopen uit arrenmoede vanwege euroangsten.
Het blog Zerohedge, altijd al paniekerig en bearish, ziet een run op de Europese banken en staatsleningen.
Het is wel duidelijk aan het worden dat de ECB elke week met meer geld over de brug moet komen om een en ander aan kapitaalvlucht weg bij banken weer recht te breien (de euro houdt ich overigens kranig onder die kapitaalvlucht). Misschien heeft de ECB wel een meesterplan: meer rendabel te worden dan de FED door het op grote schaal opkopen van Spaanse en Italiaanse staatsleningen tegen 7% en dan roepen dat ze alle statsleningen kopen die een hoger effectief rendemnt dan 5,5% hebben of iets dergelijks.
Voorlopig wordt de situatie elke dag dreigender omdat niets tegen deze sluiprun op Europa gedaan wordt.

Toelichting bij plaatje: core banks: de banken uit de kernlanden van de euro. Franse banken konden zich ontdoen van € 21 miljard, die van de Benelux € 9 miljard en in totaal alle kernlanden inclusief Duitse banken (die kennelijk wat achter lopen) € 42 miljard (BNP (€12 bn), KBC (€4.4 bn), SG (€4.1 bn), BARC (€3.5 bn) and ING (€3.5 bn)). Er zou eind derde kwartaal nog € 88 miljard aan staatsleningen over zijn in de banken van de kernlanden.
Na het derde kwartaal is men kennelijk versneld doorgegaan en hebben zich nieuwe verkopers, waaronder Nederlandse pensioenfondsen, gemeld.
De banken voelen zich kennelijk niet prettig met de vrijwillige afschrijving van 50% op hun Griekse staatsobligaties (deze vrijwillige afschrijving ehoedt hun niet voor wanbetaling van Griekenland, al krijgen ze wel beter papier terug: leningen die niet onder Griekse wet vallen).

N.B. Italiaanse banken doen niet mee aan deze verkoopacties. Zij hebben zo veel te verkopen dat er geen beginnen aan is en zij hopen op terugkeer van het verstand.
(plaatje GS via blog Zerohedge)(http://www.zerohedge.com/news/complete-and-annotated-guide-european-bank-run#comments)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten