22 november 2011

IMF quota *10 mag van Lagarde en nog liquiditeitsproblemen

Mevrouw Lagarde lanceerde vandaag het plan om landen leningen te geven ter grootte van tien keer hun quota, als ze vanwege buitengewone omstandigheden in liquiditeitsnood zijn (je krijgt een PLL: precautionary liquidity line). Dat is nu het geval.
Tien maal de quota van Italië bij het IMF is 91 miljard euro en voor Spanje is dat 47 miljard euro.
Dat levert niet genoeg leningen van het IMF op (overigens om die tien keer de quota van Italië en Spanje uit te lenen moet het kapitaal van het IMF wat verhoogd worden) om de problemen van de PIIGS op te lossen, maar het helpt wel.

Het EFSF kan op het ogenblik voor € 300 miljard verstrekken. De plannen van het IMF zijn niet verwaarloosbaar, maar hulp van de ECB blijft onontkoombaar.

Het voorstel van Lagarde schijnt meer bedoeld te zijn als stok om beleggers te slaan die de hoger gerankte leden van het IMF mochten ze aangevallen worden te slaan. Dat zijn vooral landen met gold membership en platinum membership. D.w.z. dit moet speculanten afschrikken die landen als Nederland, Oostenrijk willen aanvallen en het maakt het moeilijker tegen België te speculeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten