23 november 2011

Keert de lange trend van de rente door hogere inflatie? Productiviteitstijging zegt nee


Van 1950 tot 1981 steeg de rente, daarna was de trend van de rente nu al 30 jaar omlaag. Dat is ongeveer lang genoeg, vooral als de inflatie gaat stijgen.

De inflatietrend gaat tegen de trend van de productiviteitsstijging in, zoals het plaatje van de VS laat zien.

De meningen over de productiviteitsstijging in de toekomst zijn verdeeld. De meeste economen verwachten een daling van de productiviteitsstijging. Van 1995-2000 vonden er overinvesteringen plaats in de ICT-sectoren en sindsdien zitten de investeringen in het Westen (maar wereldwijd stegen en stijgen de investeringen door China etc. hard) in het slop en daarom ziet men daling van de productiviteit. D.w.z. het westen zit in een Japanscenario.

Daartegen kan men inbrengen dat de ICT-Revolutie nu in de gunstige derde fase zit waar deze door de hele economie goedkoop toegepast wordt. Het internet hervormt vele sectoren (inclusief verzekeringen). De wetenschappelijke kennis en de kracht van netwerken zijn het afgelopen decennium geëxplodeerd. Relatief veel innovaties staan op stapel, niet alleen in de ICT maar ook voor alternatieve energie, de medische wetenschap. De productiviteitsstijging in de VS wijst op boven normale productiviteitsstijging ondanks de lage investeringsgroei. D.w.z. het voorspoedscenario gaat weer terugkeren in het Westen, in de landen zonder extreme schuldenproblemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten