13 november 2011

Veere




Een paar weken geleden brachten we enkele zonovergoten dagen door op Walcheren. Op zaterdag fietsten we naar het mooie Veere. Er staan uitsluitend zeer oude huizen, waarvan er de nodige gerenoveerd zijn door onze bijna buurman Bernard.
De stad staat in het teken van de kerken, het prachtige stadhuis en de Schotse buurt. De heer van Borsele was namelijk getrouwd met een Schotse Mary Stuart en dat leidde tot import van 300 Schotten op het hoogtepunt.
Die heer van Borsele vond ook dat Veere een enorme kerk moest hebben. In later tijden was Veere niet meer zo belangrijk en de kerk werd te groot. Hij brandde ook nog eens af en werd toen sober opgebouwd, men hield het ten voorbeeld aan hoe sober een protestantse kerk moest zijn. Napoleon veruuïneerde de kerk verder en bracht er extra verdiepingen in waarin zieken verpleegd konden worden.Men wilde de kerk op zeker moment daarna afbreken, maar daar werd een stokje voor gestoken: het werd het eerste rijksmonument. In de kerk heeft men enkele jaren geleden een ingemetselde kat gevonden die de kerk tegen kwaad (kennelijk het kattenkwaad) moest beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten