6 november 2011

Huizenmarkt VS: nijpend tekort dient zich aan


Het aantal nieuwe huizen dat in de VS gebouwd wordt, is al geruime tijd erg laag vergeleken met wat er afgebroken wordt. Het vertrouwen is voorlopig erg laag en dat houdt herstel nog even tegen.
Voor de bouwsector moet de huizenbouw aantrekken. De gezinsvergroting door de recessie gaat omslaan en dan wordt de vraag een stuk hoger en daar kan bij het huidige aanbod van nieuwbouw niet aan voldaan worden: nijpende tekorten in sommige regio's zijn aan het ontstaan.
De plaatjes van Catalpa laten zien dat het aantal huizen dat nu in de VS gebouwd wordt veel te laag is. Het geeft een grote depressie aan, terwijl de bevolking groeit.
We zien nu al een hele tijd (52 maanden) dat de voorraden afnemen. Dat leidt bij een groeiende bevolking tot een extra vraag en dat betekent dat het niet meer lang gaat duren voordat men zich in de VS gaat realiseren dat nieuwe huizen tegen de huidige prijzen een wel heel erg groot koopje is.
De huizenmarkt is dicht bij het punt waar je flink prijsherstel kunt zien en dat zorgt voor heel wat minder zorgen of huizen nog wel iets waard zijn (=ja, huizen zijn flink wat waard als de bevolking groeit).

2 opmerkingen:

  1. er was een miljoenen overschot op het hoogtepunt. Dus volgens mij is er nog een voorraad van honderdduizenden, dus de omslag kan nog wel even duren. Zeker wanneer de recessie zich verder verdiept waar alle tekenen op duiden.

    betweter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amerika zat nog niet in een recessie (2,5% groei in derde kwartaal).
    Volgens de meeste schattingen is er inderdaad nog steeds een huizenoverschot dat gemiddeld op zijn vroegst pas volgend jaar weggewerkt lijkt (cijfers hierover blijven onduidelijk, de volkstelling gaf nog het beste inzicht vermoedelijk). Maar gemiddeld nog niet weg betkent dat er op veel plaatsen nog een groot overschot is (en dus geen nieuwbouw op komst en productie blijft 0) en in andere plaatsen een flink tekort (daar stijgt huizenproductie flink). Bij elkaar opgeteld kun je een stijging van de nieuwbouw gaan verwachten.

    BeantwoordenVerwijderen