16 november 2011

Update pessimistische kaart van de Kondratieffgolf


Voor de pessimisten onder ons een update van de pessimistische kaart van de Kondratieffgolf, ongeveer zoals Dolf van den Brink het zou kunnen zien in het verhaal van Abma in de IEX.
Als de situatie in Europa verder uit de hand loopt en iedereen in Europa behalve de Duitsers moet gaan lenen tegen 7% of meer en het bankwezen failleert, dan wordt deze kaart vermoedelijk werkelijkheid.

Dat is zelfs dan nog niet zeker, omdat Europa een nogal onbenullig deel van de wereld aan het worden is. het draait nu om China, de VS en India, in die volgorde.
Economische groei tussen de landen in de wereld hangt gelukkig nauwelijks met elkaar samen, alleen ten tijde van grote crises kan dit wel gebeuren. Dus de wereld kan door Europa naar beneden getrokken worden, maar dat is niet zeker.

Voor de pessimistische kaart spreekt de schuldencrisis, die in het verleden diverse keren lange neergangen in de economie heeft veroorzaakt.

Tegen de pessimistsiche kaart spreekt de hoge groei in Opkomende Landen als China en India, de hoge productiviteitsstijging en winstgevendheid in het bedrijfsleven van met name de VS, het superroyale monetaire beleid dat tot asset inflatie kan leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten