28 november 2011

Samenvatting economisch nieuws van afgelopen weeko Het Super Committee in de VS deed wat ervan verwacht werd: niets. Dat was niet erg vertrouwenwekkend voor de markt en de ruzies in Europa ook niet. Merkel deed haat mond open dat er geen eurobonds moeten komen (tenzij een land die ze wil gebruiken onder Duitse curatele komt)
o Strong patch van goed economisch nieuws uit de VS leek even in gevaar (groei derde kwartaal 0,5% naar beneden bijgetseld, inkomensgroei viel tegen), maar de goede verkopen op Black Friday lieten de angstkreten weer verstommen. Initial claims bleven met 393.000 opnieuw onder de 400.000 (=groei van de werkgelegenheid), hypotheekaanvragen voor kopen van een huis stegen met 8,2%. Beschikbaar inkomen steeg met 0,4% en consumptie met 0,1% vorige maand.
o Uit de notulen van de FED viel te lezen dat QE er aan komt. Het lijkt alleen nog maar te gaan om hoe en hoe veel.
o De Belgische rente sloeg op hol, maar de vooruitgang bij de formatie van een nieuwe regering, in ieder geval over de begroting, lijkt de trend even te gaan keren. De Italiaanse en Spaanse rente vlogen eveneens omhoog, geen wittebroodsweken voor Monti en Rajoy. De Franse rente lijkt weer wel tot bedaren te komen.
o EFSF lijkt doodgeboren kindje, maar politici worden ervan verdacht het deze week weer nieuw leven in te blazen onder dreiging van meer fiscale prudentie.
o Ondertussen lopen steeds meer economen over naar het recessiekamp voor Europa. Niemand ziet nog positieve groei in het vierde kwartaal en eerste kwartaal en ook het tweede kwartaal lijkt niet positief te worden (zie plaatje Morgan Stanley bijvoorbeeld).
o PMI in China daalde naar 48.0. D.w.z. de groei zwakt af in China en de monetaire kraan kan weer open gedraaid worden voor andere zaken dan speculatie in onroerend goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten