27 november 2011

JPM (2): de wereldproblemen worden een stuk kleiner nu de VS aardgas exporteren gaat richting China


JP Morgan had bovenstaand aardig plaatje van de problemen in de wereld. China staat voortaan centraal en bepaalt wat gebeurt in de wereld. China heeft te veel geld, maar steeds grotere energietekorten. De VS zit met het omgekeerde probleem, tenminste als men voldoende investeert in nieuwe energieproductie: te weinig geld en te veel energie, maar daarbij ook een veel te hoge werkloosheid.
Europa heeft te veel overheidsschuld en failliete banken, daar moet China maar geld in gaan stoppen, vooral als men door energie van de VS af te nemen minder Treasuries hoeft te kopen.

JPMorgan denkt de komende jaren de problemen in de wereld op te lossen via meer energieproductie in de VS. China gaat groot aardgas via LNG afnemen tegen hoge prijzen (4% van het energiegebruik is nu aardgas en dat moet richting 20%+, want het is schoon). Tenminste, nu betalen ze hoge prijzen voor LNG en is er aardgas niet zo veel goedkoper dan in de VS. Daar is omgerekend de aardgasprijs $22 en in China betaalt men voor olie $115. Kortom er valt wat te arbitreren. Dat gaat gebeuren, al zal het de nodige jaren kosten. Samen met de hoger dan verwachte stijging van de olieproductie zorgt de zeer veel stijgende productie van aardgas in de wereld (niet alleen in de VS, maar ook in Qatar/Iran, Rusland) voor een rem op de olieprijzen. Door dit soort verhalen ben ik een stuk minder bang geworden voor verhalen dat de olieprijs binnen de kortste keren boven de $300 blijft.

Er ontstaat door al die investeringen in olie- en aardgasproductie en de bouw van LNG-installaties, pijpleidingen etc. veel nieuwe werkgelegenheid in de VS en krijgt China tegen een redelijke, maar hoge prijs energie. Amerika heeft dan minder geld nodig van China en dat kan dan tegen de juiste aftroggelprijs richting Europese leningen vloeien.
Amerika is rijk genoeg en je hoeft je bij al die energie- en landbouwproductie geen zorgen te maken over hun grote overheidsschuld. Ze investeren zich gewoon uit de crisis (energie en infrastructuur).
Het enorme handelsoverschot van China verdwijnt.
Europa komt in een vergeethoekje van de wereld terecht, een leuke vakantiebestemming, maar meer ook niet (zoals Fernando Ribeiro al over Portugal zei)
Alle problemen straks opgelost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten