9 november 2011

Kredietgroei nog steeds geremd door wegvallen nieuwe asset backed securities


De kredietcrisis werd zo erg omdat allerlei constructies waren verzonnen om bepaalde pakketten leningen liquide te maken, door ze een duidelijke liefst hoge credit rating te geven.

Vooral asset backed securities waren voor de kredietcrisis heel populair en via deze dingen konden de banken hun verstrekte hypotheken verpakken en daarmee wegsluizen van de balans (met leuke provisies en andere winsten). Op die manier kon de kredietgroei en vooral de hypotheekverstrekking ongebreideld groeien.

In de kredietcrisis werden asset backed securities volkomen illiquide. Die situatie is nu enigszins verbeterd, maar de uitgifte van nieuwe asset backed securities is nog steeds droevig laag en verhindert een normaal herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. De banken moeten eerst puissant rijk worden voordat ze zonder de hulp van massa's asset backed securities weer veel hypotheken kunnen verstrekken.

De angst voor asset backed securities is nu buitengewoon groot geworden, eigenlijk hysterisch en de rendementen hierop zijn zonder meer geweldig. Maar geen pensioenfonds wil nog met asset backed securities gezien worden, ook al kom je dan zo beter door je herstelplan heen. Uitleggen aan DNB hoe die dingen werken, daar schrikt men natuurlijk voor terug en als het verkeerd gaat met asset backed securities zul je van iedereen horen: hoe kon je zo dom zijn hierin te beleggen. Kost wat kost belegt menig fonds daarom niet meer in asset backed securities.
Daardoor functioneert de asset economy nog steeds slecht en hindert dit de economische groei en het herstel van aandelenmarkten (hoe meer liquiditeit op de leningenmarkten, des te meer vertrouwen komt er en vrij geld dat meer risicovol belegd kan worden).
(plaatje van Bianco)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten