15 november 2011

Markt niet dapper genoeg om alle verkopen slechte staatsleningen door banken en pensioenfondsen op te vangen

Wat een teleurstelling. Nieuwe regeringen in Italië en Griekenland, allerlei plannen om wat te doen aan de crisis, meer bezuinigingen door Frankrijk, het mocht allemaal niet baten.
Er is geen vertrouwen meer in euro staatsleningen anders dan die van Duitsland. De PIGS waren al langer uit de gratie, maar vorige week werden die van Frankrijk en Oostenrijk ook in de verkoop gedaan. Gisteren werd ook een voorzichtig begin gemaakt met het wegdoen van Nederlandse staatsleningen.

Banken verkopen in steeds straffer tempo alle PIIGS staatsleningen, misschien houden ze alleen nog maar van de Ieren. Ze melden supertrots hoe veel ze geloosd hebben en zijn duidelijk niet van plan om nog een lire in zuidelijke leningen te stoppen zo lang hun kapitaalratio's nog niet ver boven de Basel III normen uitgestegen zijn. Ook pensioenfondsen worden steeds dapperder door steeds meer landen uit te sluiten voor belegging in staatsleningen. Ook Frankrijk zit wat dit betreft duidelijk in het verdomhoekje.
Als je het zo bekijkt heeft de komende herfinanciering van Italië (en de andere PIGS)in 2012 geen enkele kans van slagen meer en ook die van Frankrijk wankelt. Nederland moet ook oppassen.
Voorlopig houden de Duitsers en de ECB de rug recht: read my lips: geen monetaire financiering van staatsleningen, het is onwettig (vooral tegen de Duitse wet) en tegen de principes van de ECB in.
Kortom, de crisis moet nog een paar graadjes erger worden om de Duitsers te bekeren. Uitgifte van eurobonds via het ESM systeem is onvermijdelijk geworden, oneindig gesteund door de ECB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten