1 november 2011

Hedgefunds zagen gemakkelijke winst op korte Griekse obligaties

Christopher de Vrieze, die over staatsleningen schrijft voor de specialistische nieuwsdienst Debtwire vertelde bij de BBC hoe somige hedefunds trachten nog rijker te worden met Griekse obligaties.
Hedgefunds hopen op vrijwillige afschrijving van de banken van 50%, zodat CDS voorwaarden niet geraakt worden. Op korte termijn betekent dit dat Griekenland met de hulp van Europees geld aan zijn verplichtingen kan voldoen. Daar sturen hedgefunds op aan: op de korte looptijd eist men dan 100% terug en de inschatting is dat hun dit gaat lukken. Als je hun geld niet teruggeeft dreigt een ordeloze bende voor Griekse staatsleningen en dat is nog erger (men vreest tot in het extreme het chaotische faillissement van Griekenland). Men doet zo veel moeite dat CDS-en niet uitgeoefend worden, dat dit de consequentie is.
Het gevolg is dat hedgefunds zich te pletter aan het kopen zijn van korte Griekse obligaties. Over de rug van de banken en vooral Henk en Ingrid hopen deze hedgefunds nog rijker te worden dan ze al zijn. Het plannetje is niet risicoloos, vooral niet als de Grieken nee gaan zeggen in hun referendum tegen de euro of bij andere rare zaken. Het lijkt wel een gevalletje van moral hazard, maar wel voor de lefgozers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten