26 november 2011

ECB duwt Europa in flinke recessie: waar blijft de nucleaire optie?


De banken in de Eurozone worden nu zo ernstig gemangeld dat de kredietverlening kredietcrisisachtige trekjes aan het krijgen is. BCA vraagt zich daarom af of we wel in de milde recessie zitten die Super Mario aankondigde via zijn eerste renteverlaging.
Er zijn nu trends op gang gekomen in het vertrouwen, de kredietverlening in Europa (die in de VS verbetert overigens wel), de credit spreads dat de economie van zelf steeds dieper in de put komt te zitten, zelfs Duitsland kan zich hier niet helemaal aan onttrekken.
De ECB kan als enige het wantrouwen tegen de Europese banken keren. Op het moment dat ze overgaan tot de nucleaire optie en hun zilveren koel afvuren, kan de hele boel keren. Hoe langer men hier mee wacht, hoe moeizamer dat zal gaan.
Er moet vaart gemaakt worden met de eurobonds of men moet het ESM geloofwaardig optuigen met wat extra steun via het EFSF. Gewoon een Europese minister van financiën zoals Merkel wil en dan kunen Italië en enkele andere landen weer gewoon tegen een door de ECB gedicteerde rente lenen voor een door die superminister gedicteerd bedrag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten