3 november 2011

Goed nieuws krijgt weer de overhand (7 redenen)

1. Super Mario sprak het verlossende woord: 0,25% van de rente af. Hij stribbelt nog steeds tegen dat de ECB alles wat los en vastzit opkoopt van de periferie, maar misschien is hij begin 2012 al in voor een leuk pakketje quantitative easing
2. Helikopter Ben zit te dubben over aankoop van mortgage backed securities en is de drie lastpakken die de vorige keer tegenstemden even kwijt. In plaats daarvan is nu een superduif gekomen die nog veel meer wil verruimen (Evans).
3. Minder kans op een recessie in de VS: de autoverkopen stegen, de initial claims voor werkloosheid daalden tot onder de 400.000, de schattingen voor de maandelijkse retail sales verbeteren.
4. De approval rate van Obama gaat weer wat omhoog (economisch nieuws wat beter, aanpak herfinanciering hypotheken zonder dat congres dwars zit valt goed (afkeuren van banengroeiprogramma’s van Obama bevalt veel kiezers niet), republikeinse kandidaten voor presidentsschap maken elkaar wel erg zwart). Dat duidt op meer consumentenvertrouwen in de toekomst.
5. Het supercommittee dat het begrotingstekort moet terugdringen in de VS en vóór 23 november met voorstellen moet komen ter voorkoming dat de automatische piloot op de bezuinigingen in werking treedt, schijnt goede vooruitgang te maken zo meldt men. Democraten zijn te vermurwen tot verlagingen van sociale uitkeringen en republikeinen tot enige belastingverhogingen/ verlaging defensie-uitgaven. Dat moet ook, anders schraap je in geen velden of wegen $ 4000 miljard in tien jaar bij elkaar. Het lijkt overigens er nog niet op dat ze nu al meer dan $1200 miljard hebben gevonden.
6. China is zijn monetaire beleid al aan het versoepelen. Banken verstrekken te weinig krediet en krijgen opdracht meer in de buurt van het kredietgroeidoel van de overheid uit te komen in 2011. Rentes dalen. Inflatie daalt fors (luistert naar overheidsdienaren).
7. Moody’s heeft vanwege onduidelijke redenen besloten de AAA redenering van de VS te handhaven, ook al zou het supercommittee niet op tijd met een plan komen (daardoor staat AAA rating van Frankrijk ook even wat minder onder druk).

Er zijn uiteraard wat vuiltjes zoals Griekenland en de deleveraging van Europese banken die alles wat los en vastzit proberen te verkopen om aan de herkapitalisatie te ontkomen (men wil geen nieuwe aandelen uitgeven op 0,4 keer de boekwaarde).

1 opmerking:

  1. Steeds minder initail claims? Door minder mensen in de statistieken en meer mensen aan de voedselbonnen, lijkt mij juist geen goed nieuws.

    BeantwoordenVerwijderen