24 november 2011

De Jager om: grotere rol voor ECB

Duitsland kreeg een opsteker door de presentatie van een europese Commissie voor de uitgifte van europese stabiliteitsobligaties mits er een fiscale unie komt.
De uitlatingen van De Jager waren echter een domper voor de Duitse onverzettelijke onderhandelaars dat de ECB geen geld moet drukken en er geen onuitputtelijke hoeveelheden van eurobonds moeten komen.
In het Financieele Dagblad (Nederland open voor grotere rol ECB) meldde De Jager dat de rol van de ECB groter moet worden. De ECB mot nu even de voorrang geven aan financiële stabiliteit als eerste priotiteit en niet inflatie. Daardoor wordt het standpunt van Duitsland dat de ECB geen geld moet drukken moeilijker houdbaar. Hoe goed De Jager ook zijn best deed dt er geen eurobonds moeten komen zonder hoogduitse voorwaarden, hij isoleerde Duitsland wel met het standpunt dat de ECB wel wat meer mag doen, alleen Duitsland wil dat nog niet. hij stelde dat Nederland (in tegenstelling tot Duitsland) geen enkele optie blokkeerde voor een grotere rol van de ECB. Dat is belangrijk nieuws, buiten Nederland niet goed opgepakt.
Rutte scoort kennelijk onverwacht goed met zijn budgettsaar die een fiscale unie oplegt.

1 opmerking:

  1. Snap niet dat de hele media nu zo negatief is over die plaatsing van Duitsland. Niemand gaat nu toch duitse staat kopen op ultra low yields (onder de inflatie) en ook nog eens riskeren dat je straks een eurobond krijgt met een hogere rente

    BeantwoordenVerwijderen