30 januari 2012

De drie technologische revoluties, doorbraken van 2012: big data, smart manufacturing en communicatie

In de Wall Street Journal stond een aardig artikel over de drie technologische revoluties van 2012: The Coming Tech-led Boom (http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203471004577140413041646048.html?mod=WSJ_hp_MIDDLTopStories).

Men vergelijkt de huidige tijd met 1912, waarin ook allerlei revoluties gaande waren: de massaproductie (Henry Ford's autootje), roestvrij staal, elektriciteit en telefonie/ radio. De invloed hiervan werd in 1912 schromelijk onderschat.

Wat zien Millsand en Ottino in de WSJ als de huidige revoluties?

1. Big data, werken met de cloud:
Er zijn enorme hoeveelheden data die bijna gratis opgeslagen worden waaruit allerlei nieuwe diensten ontstaan, revolutionair onderzoek.
Allerlei (inter)netwerken worden aan elkaar geknoopt, inclusief de sociale medianetwerken en dit wordt via oneindige data crunching worden dit nieuwe markten. Een medische revolutie hoort hieruit o.a. te ontspruiten.

2. Smart manufacturing
Massaproductie wordt vervangen door productie op maat met tal van nieuwe materialen. Steeds meer zal moleculair geproduceerd worden. 3-D printing zal een hoge vlucht nemen (hierover heb ik geblogd: http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2011/02/3d-printer-van-stradivarius-tot-organen.html en
http://beleggenopdegolven.blogspot.com/2010/09/nieuwe-technologie-rukt-op-3d-printing.html ). Het gaat hard met nieuwe materialen zoals grafeen, allerlei nieuwe legeringen etc. Materialen krijgen eigenschappen die in de natuur niet voorkomen (er is nogal wat ophef over onzichtbaar worden van dingen in bepaalde experimenten).

3. de communicatierevolutie via smartphones etc
Miljarden mensen communiceren/ handelen/ socialiseren eenvoudiger, sneller en goedkoper dan ooit via mobieltjes met elkaar. Die mobieltjes kunnen steeds meer.
Michio Kaku stelt dat in de toekomst er overal internet is en dat mensen chips hebben bij de oogleden waar ze met een knipoog allerlei informatie kunnen opvragen en taken kunnen laten uitvoeren.

De combinatie van die drie revoluties zal zorgen voor snelle technologische vooruitgang en dat moet dan tot hoge economische groei leiden. De maatschappij moet zich aanpassen aan al die veranderingen en zal van tijd tot tijd op de rem trappen. De veranderingen zijn niet tegen te houden zo leert bijvoorbeeld de Arabische lente.

De schrijvers van het artikel zien net als Obama dat alleen Amerika deze revoluties kan, wil en moet leiden. Dat is een beetje kortzichtig, al heeft Amerika tot op heden wel geleid in de genoemde revoluties en ook is de demografie van Amerika beter (=meer jonge uitvinders) dan die van Europa, China en Japan. Maar de wereld is groter dan Amerika en de genoemde landen: India (ICT) en Afrika/ Indonesië (communicatie) zouden wel eens kunnen gaan verrassen.
Opvallend is dat in het artikel geen goedkope schone energie wordt genoemd. We zijn de afgelopen dagen bestookt met verhalen dat zonnecollectoren nu 80% goedkoper zijn dan enkele jaren geleden en elektriciteit opwekken tegen 21 cent per kwh, wat concurrerend is met elektriciteit uit het stopcontact.
Ook de komende medische revolutie via toepassingen van gentechnologie had men wel wat prominenter kunnen noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten