15 januari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van afgelopen week


Het winstseizoen is niet erg overtuigend begonnen in de VS. Desondanks lijkt de dalende trend van de winsten een jaar vooruit omhoog te zijn omgebogen, dat is wel heel positief (en onderbelicht, daarom noem ik het eerst). In Europa is dit (nog?) niet het geval.

Het economisch nieuws viel afgelopen week voor het eerst in tijden wat tegen in de VS (retail sales stegen maar 0,1%, handelscijfers, initial claims voor werkloosheid stegen van 375 naar 397.000 en de groeivoorspellingen voor het vierde kwartaal gingen daardoor omlaag (3% is al mooi, terwijl iedereen vorige week nog aan 3,5%+ zat te denken). Niet al het economische nieuws was slecht: het optimisme van het midden en kleinbedrijf (NFIB) steeg, de kredietgroei trok aan.

De inflatie in China ging behoorlijk omlaag, zowel de consumptieprijzen als de producentenprijzen. Men had nog iets meer daling verwacht bij de consumptieprijsstijging, maar hogere voedselprijzen dwarsboomden dat. De geldgroei accelereerde weer een beetje en daardoor verminderde de angst voor een hard landing.

Heel wat centrale banken vergaderden zich de afgelopen week suf, maar met uitzondering van Chili verlaagde niemand de rente. De ECB had zich de vorige keer iets te veel uitgesloofd en hield zich nu even in.
In Europa verbeterde het overschot op de lopende rekening, niet alleen dankzij Duitsland. De Eurozone heeft geen spaartekort, met hulp van jan en alleman moet men die druiloren in Zuid Europa toch kunnen financieren. In Italië daalde het overheidstekort en was de groei van de industriële productie positief, kortom, als hun nummer 1 bank, de mafia flink staatsleningen gaat kopen, dan kan het niet meer misgaan.

Het belangrijkste nieuws was de downgrade van Frankrijk van AAA naar AA+, maar dat was maar met één graadje en niet twee zoals men vreesde. Portugal is nu echt junk geworden. Wall Street raakte daarom vrijdag niet van de kook. Of we in Europa even dapper zijn, valt te bezien, vooral als de Griekse regering weer de bankschroeven aandraait voor de arme (bank)beleggers die zo dom waren in hun staatsleningen te beleggen. Komende week wordt waarschijnlijk duidelijk hoe veel beleggers vrijwillig mogen kwijtschelden van de Griekse schulden. De Grieken willen eigenlijk niet meer minder dan bijna 100% genoegen nemen, maar Merkozy zal toch aandringen dat ze iets terugbetalen.
Ondertussen is de rente in Italië ook deze week flink gedaald met dank aan de ECB en aan het korte eind ziet een en ander er weer beraalbaar uit voor Italië (zie tabel Strategas).

In Japan stegen de leading indicators van 92 naar 92,9.

In de VS deed Romneybut goede zaken (men heeft allemaal bezwaren tegen Romney "but electability is most important". Zijn rol als uitperser van ontslagen mensen bij zijn Private Equity bedrijf Bain werd breed uitgemeten, maar dit deed de vooruitzichten van onrepubikeinse haatzaaiers tegen het kapitalisme geen goed in de peilingen. Als Romneybut volgende week in South Carolina wint, zal men hel breed achter hem gaan staan en wordt het Romeny zonder but.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten