22 januari 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van vorige week (15-22 januari)

Beleggers keken wat minder droevig aan tegen de eurocrisis toen de staatsleningen van Italië gretig aftrek vonden en er geruchten opstaken dat bij de komende belening bij de ECB er vraag voor € 1000 miljard aan driejaars deposito's zou loskomen. Er lijkt bij Griekenland dat aan de rand van de afgrond staat op 20 maart een belangrijke stap voorwaarts te worden gemaakt, men is minder benauwd voor een Lehman moment. De situatie in Portugal wordt steeds hachelijker, ook al nam de regering belangrijke maatregelen om het tekort terug te dringen (volgens plan 4,5% overheidstekort in 2012) via o.a. het flink afknijpen van ambtenarensalarissen.

In de VS ging het verkiezingscircus voort en verloor Romney de voorverkiezing van Gingrich, waardoor de kansen van Obama op herverkiezing stijgen omdat de republikeinen druk modder naar elkaar aan het gooien blijven.
De initial claims voor werkloosheid daalden enorm en dat wijst op redelijke groei in het eerste kwartaal. Het nieuws over de huizenmarkt was redelijk positief. De Phillyfed verbeterde, wwat wijst op een hogere ISM, de barometer voor het bedrijfsleven.
De NAHBMI, barometer voor de huizenbouwers, steeg van 21 naar 25. De hypotheekaanvragen voor een nieuw huis stegen voor de tweede week fors. Het aantal housing starts nam wel af. De inflatie daalde (met uitzondering van de huren en de voedselprijzen) op jaarbasis van 3,4 naar 3% en in april kan dit onder 2% komen. De producentenprijzen stegen veel minder hard, de daling was groter dan bij de consumentenprijzen. De inflatieverwachtingen namen flink af, o.a. daardoor.

In China bleef de PMI onder de 50 en de yuan was erg zwak tegen de dollar, uit angst voor te grote afzwakking van de groei in China. De retail sales vielen wel mee (en door de lagere inflatie helemaal in reële termen), maar +18,1% wordt niet als erg sterk gezien(!).

De groeivoorspellingen voor Europa gingen verder omlaag door pessimisme over Duitsland (wel positieve groei dit kwartaal). De sentimentsindicator ZEW verbeterde wel sterk.
De inflatie daalt nu overal, zelfs in het VK daalt deze eindelijk behoorlijk.

In Japan daalde de industriële productie voor de tweede maand behoorlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten