11 januari 2012

Obama's kansen op herverkiezing stijgen


Door het slechte economische klimaat worden zittende regeringen bij bosjes naar huis gestuurd. Hun herverkiezingskansen zijn gering. Zapatero stelde zich niet eens herverkiesbaar in Spanje.
Tot voor kort zag het er voor Obama dan ook slecht uit. De werkloosheid leek maar niet te dalen en te blijven steken ver boven 7,4% en dat zijn cijfers die herverkiezing een kansloze wensdroom maken.
Obama werd als besluiteloos gezien, die niets gedaan kreeg. Zelfs zijn gezondheidszorgwetten dreigen teruggedraaid te worden. Hij heeft met geld gesmeten en dat heeft de economie niet gezond gemaakt.
Elke republikein kan herkozen worden via het spoorboekje van Reagan: Bent u nu beter af dan vier jaar geleden? Nee, stem dan op mij.

Ineens kreeg Obama mooie werkgelegenheidscijfers in de sloot geworden en een stommiteit van de republikeinen in het congres, waardoor Obama ineens erdoor kon drukken dat de belastingen niet verhoogd werden en de uitkeringen verlengd ondanks tegenwerking van republikeinen in congres. Strategas ziet nu iets gebeuren dat lijkt op op wat er gebeurde met Clinton: Obama wint nu discussies en kan het "do-nothing congres"(uitvinding van Truman) omzeilen. Hij gaat de huizenmarkt stimuleren met de plannetjes van de FED (laat Fannie Mae en Freddie Mac maar wat extra verlies lijden voor het goede doel).

Plotseling lijken de kansen op voldoende dalende werkloosheid meer dan 50%: de werkgelegenheidsgroei zal beter zijn dan in 2011 en daarin was de werkgelegenheidsgroei 1,4 miljoen plus nog eens 200.000 extra vanwege statistische herzieningen (ook de BNP groei 2011 zal hierdoor vermoedelijk hoger uitvallen dan nu gepubliceerd). Alleen een te erge neergang van de minicyclus na april kan dit een luchtkasteel doen blijken.

De republikeinen zijn nu Romney aan het zwart maken en dat helpt Obama ook. De andere republikeinse kandidaten doen mee voor spek en bonen, maar uit wanhoop branden ze nu Romney af. Vooral Gingrich wil Romney in gelijke munt terugbetalen voor negatieve reclame. Romney's tijd bij Bain (venture capital)wordt nu als verschrikkelijk negatief afgeschilderd: zelfs republikeinen zeggen nu dat durfkapitaal maar aasgieren zijn die niets leuker vinden dan mensen te ontslaan of anderzins in het verderf te storten om zo veel mogelijk daar aan te verdienen (als republikeinen winst vies vinden, dan is het wel heel gemakkelijk voor een democraat om hier mee weg te lopen). Romney moet nu gaan uitleggen dat het Amerikaanse kapitalisme na 1990 voor 50 miljoen banenvernietiging zorgde met Schumpeters creatieve vernietiging, maar daar kwamen 80 miljoen beter betaalde banen voor in de plaats. Durfkapitaal zoals Bain zorgt nu eenmaal voor het opschudden van failliet geachte bedrijven of extra helpen van kansrijke bedrijven en dat zorgt nu eenmaal voor wilde resultaten, veel banenverlies en nog meer banengroei. Maar het is eenvoudig van Romeny een vuile kapitalist te maken die beter maar in het gevang gegooid kan worden dan verkozen te worden tot president. Romney is ook een enorme draaikont met abortus en allerlei stokpaardjes van republikeinen. Obama ziet de laatste tijd ineens zijn toekomst als president wat zonniger in.

1 opmerking:

  1. De Wall Street Journal vond het juist positief dat Romney aangevallen werd op het private equity verhaal, al is het idioot dat republikeinen dat doen.
    Gingrich steunt daarmee Romney, omdat hij nu er niet mee overvallen werd zoals in 1996 bij Kerry gebeurde toen men hem aanviel op zijn verleden als oorlogsheld in Vietnam. Kerry had zich onvoldoende voorbereid en Romney is nu gewaarschuwd en beter voorbereid, nu hij zeker weet dat Obama hem op zijn Bain verleden gaat aanvallen.

    BeantwoordenVerwijderen