26 januari 2012

FED: inflatie onder nieuwe doelstelling, QE in de maak, rente LT naar 4%De vergadering van de FED gisteren had een nieuwe manier van communiceren. Elk lid van de FED moest zijn voorspelling doen voor de FED rate op termijn. Daarmee hoopt men dat men meer geloof krijgt dat de rente nog lang bij 0 blijft. De FED zei officieel dat het tot 2014 zou duren voor men de rente gaat verhogen, niet half 2013 als tot nu toe werd aangenomen en uit de individuele voorspellingen kun je zelfs afleiden dat als die voorspellingen zouden kloppen pas in 2015 de rente verhoogd wordt.

De FED vertelde ineens dat ze een ander inflatiedoel hadden: 2% voor PCE (personal consumption expenditures zoals gemeten in het BNP) en men voorspelde tevens dat de komende jaren de PCE onder die 2% zal blijven (zie plaatje ABN AMRO).
Ondertussen denkt men dat de werkloosheid veel te hoog blijft, veel hoger dan de 5-6% die je als evenwichtig zou kunnen noemen.
Dat samen (en de angst je baantje te verliezen) noopte Bernanke om aan te kondigen dat hij wel wat zag in een nieuw rondje quantitative easing (QE).

De voorspellingen van de individuele leden van de FED zijn in het plaatje met stippen aangegeven door Calculated Risk. Er is een Albanese meerderheid dat de korte rente niet snel omhoog gaat, maar ook dat de FED rente op lange termijn 4% hoort te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten